Нови противоепидемични изисквания влизат в сила от 21 октомври

stoicho-kacarovНови противоепидемични изисквания ще влязат в сила от четвъртък, 21 октомври, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

За всички прояви със събиране на хора на закрито ще бъде изискван сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Зелен сертификат няма да се изисква за хранителни магазини, банки, аптеки и автобуси, каза Кацаров.

Сертификатът ще бъде пропуск за заведения, кина, театри, фитнес и спортни зали и други масови мероприятия, като ще снеме изискването за намален капацитет:

„Изискването за спазване на „зелен сертификат“ е по-лесно да бъде контролирано, отколкото изискването за капацитет на дадено помещение. Избираме най-малкото зло в тази ситуация“, каза министър Кацаров.

Всички бизнеси, които не желаят да приемат този метод, просто няма да работят. Заведенията за хранене и хотелите също –  и посетителите, и персонала трябва да имат зелен сертификат.

„Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито, оттук насетне да могат да се извършват само при наличието на „зелен сертификат“, осигурен контрол на входа на съответното събитие или дейност от организаторите на събитието. Това означава завършен цикъл на ваксинация, преболедуване или извършен PCR тест в последните 72 часа или антигенен тест в последните 48 часа“, обясни минитър Кацаров

Мерки в училища и университети

Училищата ще учат присъствено. За учениците от 5-и до 12-и клас, както и за учителите влиза в сила носенето на предпазна маска през цялото време.

На ротация ще преминат паралелките, ако има над 500 заболели на 100 000 души или ако се отчетат повече от 20 процента карантинирани паралелки. Решенията за онлайн-обучение ще се вземат на общинско ниво.

При над 750 заразени на 100 000 ще се преминава на обучение онлайн.

„Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Преустановяват се присъствените занятия на 50% от паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50% ще бъдат присъствено, 50% онлайн, като ще се сменят седмично“, каза министър Кацаров.

Университетите ще учат присъствено, но само срещу „зелен сертификат“. За учителите не се изисква притежание на “зелен сертификат”.

Задължителни стават обаче сертификатите за служителите в старческите домове, диализни центрове и болници.

Антигенните тестове ще бъдат безплатни, поясни заместник-здравният министър Александър Златанов.

„Всички регионални здравни инспекции имат налични такива. Предвиждаме доставка в близките няколко дни на още такива. Ще бъдат предоставени на лабораториите съответно по регионите. Те ще изпълняват тези тестове. Ще качват резултатите и така хората ще могат да се сдобиват със „зелен сертификат“.

Очаква се всички сертифицирани лаборатории да бъдат заредени с такива тестове. Резултатът от тях важи 48 часа.

Ще се заплаща единствено манипулацията.

Останалите начини за сдобиване със сертификат са ваксиниране, преболедуване или PSR-тест.

Д-р Кацаров подчерта, че освен, че ще бъдат контролирани обектите, ще бъдат контролирани и лабораториите, издаващи сертификати.

Ще проверяваме лабораториите, издаващи сертификат. Ако установим фалшив сертификат, ще отнемаме лиценза, каза той.

Тъй като административната услуга е нещо, от което всички се нуждаят, на този етап изискването за зелен сертификат няма да е задължително за администрацията. Призоваваме за онлайн услуги, уточни Кацаров.

Сертификат не се изисква за децата- под 18-годишна възраст.