Протестът срещу мерките в Бургас прерасна в гражданско неподчинение

protest-bsВ Бургас се проведе протест срещу въвеждането на зелени сертификати за достъп до обществени места на закрито,който прерасна в гражданско неподчинение. В продължение на 4 часа протестиращите блокираха кръстовища и  с шествие преминаха по централни булеварди в града, където затрудниха пътния трафик. Към протестиращите се присъедини и зам.-областният управител Асен Бонджев.

Близо 200 души се включиха в протеста, който започна с митинг пред РЗИ в града.

“Искаме всичко да се върне по старому. Мен не ме е страх от нищо. Да сложа по две, по три, по петнайсет дози бустерни и каквото си искат още. Да си сложат по един абокат да си вливат ваксината денонощно, нямам нищо против. Не искам мен да ме задължават да си слагам каквото и да е било в тялото.”

Половин час след началото на протеста, организаторите решиха да се срещнат с директора на здравната инспекция д-р Георги Паздеров. От РЗИ, обаче, заключиха външната врата, а протестиращите влязоха в пререкания с охраняващите сградата полицаи.

Отказът за среща с директора на РЗИ породи спонтанно решението за блокада на бул. “Сан Стефано” . За полови час протестиращите застанаха в плътен кордон на пешеходната пътека пред централната автобусна спирка, а в блокадата попаднаха 10 автобуса на градския транспорт. След това със скандирания те тръгнаха на шествие по централните булеварди на Бургас.

След кратък престой пред сградата на областната управа в Бургас, зам.-областният управител Асен Бонджев излезе да се срещне с протестиращите. “Съжалявам, че се налага да съм в тази позиция, защото би следвало да съм тук сред вас.”

Малко по-късно Асен Бонджев поведе протеста обратно към РЗИ, където този път протестиращите бяха приети от директора на РЗИ д-р Георги Паздеров.

На финала беше изготвена подписка с 13 искания. Сред тях са отмяната за изискването за зелен сертификат, свобода на достъп до учебните и здравни заведения, свободно право на избор за носене на маски и ваксиниране, аутопсия на починалите от ковид.

Ако мерките не бъдат отменени до полунощ, протестиращите заплашиха да организират нов протест в Бургас още утре в 12 часа, съобщава БНР.