Вие сте тук: Начало » Актуално » Омбудсманът поиска безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

    Омбудсманът поиска безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

    ombudsmanОмбудсманът Диана Ковачева поиска безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела за гражданите в препоръки до здравния и социалния министър във връзка с новите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса.

    В препоръката до министър д-р Стойчо Кацаров тя поиска да бъде регламентирана възможност освен с цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване, гражданите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на изследване за антитела срещу коронавирус, включително изследване на T-клетъчен имунитет.

    Диана Ковачева настоява и да бъдат регламентирани облекчения за хората с медицински противопоказания за ваксинация, работещи в обекти, за които е въведено задължително изискване за персонала за „зелен сертификат“. Това например са лечебни и социални заведения.

    Националният омбудсман пита социалния министър как ще бъде решен въпросът с недопускането на хора до работните им места: ще бъдат ли санкционирани тези, които не отговарят на изискванията за „зелен сертификат“ и ще бъдат ли предвидени компенсации за времето, в което не могат да полагат труд поради издадената заповед

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе