Трети ден на протести в Бургас

protest-bsТрети ден противници на ваксинацията и въвеждането на зелени сертификати за достъп до обществени места на закрито протестираха в Бургас. Те се събраха пред Регионалната здравна инспекция и с шествие преминаха по булевардите „Сан Стефано“ и „Христо Ботев“ до Областната управа в града. За кратко беше затруднено движението на колите, тъй като те се движеха само в едното платно.
Трети ден протестите преминават по един и същ сценарий. Те започват с митинг пред Регионалната здравна инспекция, продължават с шествие до Областната управа, след това протестиращите отново се връщат пред здравната инспекция като се движат по пешеходната улица „Александровска“. По пътя си те скандират „Свобода“, „Долу маските“ и „Събуди се Бургас“.
“Не искам да се ваксинирам и няма. Никой не е в състояние да ме задължи. С пистолет да застанат срещу мен, пак няма да се ваксинирам. От Несебър сме, всеки ден сме тук. И ще продължаваме докрай.”
“Не съгласна с това да ми ограничават правото на работа и на живот. Изискват ми от мен да се ваксинирам, да имам сертификат. Аз не искам да слагам ваксина.”
На метри от протестиращите пред РЗИ пък отново на дълга опашка чакаха хора за ваксинация.
“Татко и майка починаха. Бог да ги прости. Татко почина на 28 април, сега ще му правим 6 месеца. А майка – на 13 май. От ковид и двамата. Трябва хората да се ваксинират, за да изберат живота. По-малкото зло.”
“Избрах да се ваксинирам, за да предпазя семейството си. Няма как. Искам да си живея живота свободно.”
Протестите срещу въвеждането на зелен сертификат ще продължат и през почивните дни.

Хроника на протеста:

В Бургас близо 80 души се включиха в протеста  днес срещу въвеждането на “зелените сертификати“. Той се организира от политическа партия и се проведе за трети ден през РЗИ – Бургас. По същото време беше заявен и протест на работещите в ресторантьорството и хотелиерството, но заради променения час на политическата акция, който съвпадна с техния, те го отмениха.

С шествие протестиращите преминаха по бул.“Хр. Ботев“ и движението на автомобилите и автобусите се осъществяваше в едното платно. Те скандираха „Долу маските!“, „Медицински фашизъм“, „Не на зелените сертификати!“ и др.

Протестиращите стигнаха до Областна управа и настояваха за среща с обл. Управител Мария Нейкова. Посрещна ги зам. областният управител Асен Бонджев, който обясни, че Нейкова не е в сградата. Агресивна жена внесе смут в множеството с  обиди, крясъци и закани, но беше отстранена.

Недоволните заявиха, че в понеделник отново ще дойдат до Областна управа и ако не се срещнат с губернатора ще блокират сградата. След това множеството отново тръгна към РЗИ – Бургас, но по ул. „Александровска“, за  кратко беше блокирано движението в района на Централната автобусна спирка на бул. „Сан Стефано“. След като протестиращите изпяха химна на България, блокадата беше вдигната и протеста приключи. Организаторите заявиха, че предвиждат да проведат шествия и през почивните дни, предаде БНР.