Учениците от 5-ти до 12-ти клас със зелен сертификат се връщат в клас без тестване

test-ucheniciУчениците от 5 до 12 клас могат да подновят присъствено обучение, без да бъдат тествани, ако поне половината от децата в дадена паралелка имат зелен сертификат за ваксиниране, преболедуване или наличие на антитела. Това гласи съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката.

Очаква се училищата, които изпълняват новите изисквания, да възобновят частично занятията в клас на по-големите ученици от понеделник, 29-ти ноември.

Според здравното министерство ваксинирани са под 7 процента от учениците (6,84%). Преболедувалите ученици от 5 до 12 клас са малко над 19 хиляди.

Учениците от пети и по-горните класове, които нямат сертификати, ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове за Covid-19, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата.

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването, които важат и за купуваните от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката да предостави на частните училища безплатни тестове, когато бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото е възможно повече ученици, въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

Новата заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката можете да видите ТУК.
Актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата можете да видите ТУК.

1 коментар

  1. Вие сте тотално увредени! Не увреждайте и децата си! Използвайте сивото си вещество, не се оставяйте да го употребяват срещу Вас!