БСП: Защо няма реакция от кметовете на южните черноморски общини за строеж на ТЕЦ в Иниада?

Разпечатай

Екологичното равновесие на планината Странджа и Южното Черноморие ще бъде изложено на сериозен риск, ако проектът за строителство на нова топлоелектрическа централа край град Инеада в южната ни съседка бъде реализиран. За това алармираха областният председател на БСП Бургас Атанас Зафиров, председателят на Общинския съвет на БСП в Царево Петко Арнаудов и общинският съветник от Царево Димитър Гочев. Те се завърнаха от посещение в Република Турция и по време на провелата се днес пресконференция, споделиха с журналисти тревожната информация, която са получили. Според нея, предвидената мощност на централата е 2,6 мегавата, а изграждането и ще е на стойност 2 млрд. долара. В топлоцентралата ще бъдат изгаряни над три милиона тона въглища годишно. В  близост до границата ще бъде изградено и голямо пристанище, което ще осигурява логистиката на енергийният гигант.
Атанас Зафиров зададе няколко въпроса към управляващите:
Защо няма реакция от кметовете на южните черноморски общини, които са били уведомени с писмо от кмета на Инеада, за намеренията за строеж на ТЕЦ и е поискана тяхната помощ, това да не се случи /текста на писмото беше предоставен на медиите/?
На изнесеното заседание на правителството на Република България в Република Турция, този въпрос бил ли е разглегдан и ако „Да“, то каква е  реакцията?
Нормално ли е местната и централна влас да научава от медиите какво ще се строи и няколко километра от българската граница?
В заключение Зафиров обобщи: „Днес започваме нашата битка за бъдещето на Странджа и съдбата на Южното Българско Черноморие.

На пресконференцията присъства и доктор Стефан Пейков – ръководител на програмно – координационния център за научни изследвания на Странджанско – Сакарския край. Според него мястото, където се предвижда да бъде изградено енергийното съоръжение е с висок сеизмичен риск. Той каза още, че метеорологичните условия в района на Инеада са такива, че отпадъчните продукти, които биха попаднали в атмосферата, със сигурност ще замърсяват въздуха в България.
Екологични и граждански организации в Република Турция, са обявили намеренията си, на 18.11. 2012 г., от 19 часа, да изразят протеста си, чрез запалване на огньове на морския бряг, близо до Резово и провеждане на хепънинг, разказа Атанас Зафиров.

Очаква се от българска страна, на срещуположния бряг на Черно море, близо до Резово, да има аналогична демонстрация на недоволство от възможността за изграждане на ТЕЦ край Инеада.