Взимайте новогодишни решения, които можете да спазите

Разпечатай

849a7783d8Много хора със сигурност са готови с новогодишните си решения – да отслабнат, да откажат цигарите, да тренират повече или да ограничат пиенето. Два месеца по-късно желанието те да бъдат осъществени е само далечен спомен. Поради тази причина е важно хората да взимат решения, които са в състояние да спазят, съветва експертът Мириам Стопард, цитирана от в. „Мирър“.

Изследванията показват, че само един на всеки десет души постига успех с новогодишните си решения. Хората лесно се ентусиазират, когато по празниците са се преситили с храна и пиене и мързеливо се изтягат на дивана. Веднъж заели се с обичайните си занимания обаче, не е никак трудно ентусиастите да се завърнат към старите си нездравословни навици.

Едно от най-честите новогодишни решения е за отслабване. Неуспешният опит на много хора обаче показва, че това е чиста загуба на време, защото няколко месеца по-късно килограмите отново се натрупват, понякога дори с някой и друг повече. Тук идва първото и най-важно правило при взимането на новогодишни решения: Ако искате да успеете, не се захващайте със задачи, в които предишните години сте се провалили, пише Мириам Стопард. Вместо това подходете по различен начин към същата цел. Решили сте да отслабнете? Защо да се мъчите с обречена на провал диета. Пробвайте вместо това да увеличите физическата си активност и да се придържате към по-лесно изпълними здравословни правила – ходете четири часа седмично, заменяйте възможно най-често придвижването с автомобил с разходка, яжте повече плодове и зеленчуци, пийте по-големи количества вода, вместо газирани и подсладени напитки.

Ключът към успеха с постигането на новогодишните решения е да си поставяте специфични, малки, постижими, реалистични и ясни цели. Неясните решения са обречени. Успешната формула е целта да се раздроби на малки, добре обмислени практични стъпки, допълва Мириам Стопард. БТА/actualno.com

Етикети: