Вицепремиерът Симеон Дянков посети Куполната гробница в Поморие

Разпечатай

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков лично направи инспекция на дейностите, които се извършват в Куполната гробница, обект от проекта „Виа Понтика”, съобщиха от общината. „Поморие е една от малкото общини, които са пред приключване на първия етап от проекта и е одобрена за втори етап, в който ще продължи реставрацията и консервацията на гробницата” – заяви кметът Иван Алексиев след срещата с министъра.

Посещението на вицепремиера е свързано с участието му в дискусията на в. Стандарт за старта на кампанията „Чудесата на България“. „Шест милиона лв ще бъдат предоставени от правителството тази година за археологическите обекти от маршрута Виа Понтика – юг” – заяви Симеон Дянков на срещата в Бургас. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на археологически проучвания, реставрация и консервация на обектите.

Предстои към „Виа Понтика“  да бъдат включени още 4 нови проекта тази година. Това са Русокастрон,  Деултум и още две крепости в Обзор.

Вицепремиерът  бе категоричен, че развитието на културно- историческия маршрут ще допринесе за удължаването на  туристическия сезон.

В дискусията взеха участие  още  директорът на НИМ проф. Божидар Димитров,  директорът на Националния археологически институт с музей при Бан доц. д-р Людмил Вагалински, директорът на РИМ Бургас Цоня Дражева, археолози и кметовете на общини от бургаски регион.