Водещ доцент чете лекция за правилното лечение с антибиотици

Разпечатай

Бургаската болница организира кръгла маса на тема: „Терапевтични възможности при проблемни инфекции”, която ще се проведе в четвъртък (17 януари) от 12:30 часа в аулата на лечебното заведение.

Събитието е част от залегналия в антибиотичната програма на МБАЛ-Бургас  план за повишаване на квалификацията на медицинските кадри.

Лектор на кръглата маса ще е  доц. Цветан Велинов – завеждащ Национална референтна лаборатория „Kонтрол и мониториране на антибиотичната резистентност” към Национален  център по  заразни и паразитни болести.

Той ще изнесе доклад за комбинациите от антибиотици, които могат да се прилагат при тежки, животозастрашаващи инфекции.

В центъра на кръглата маса е антибиотичната резистентност или с други думи  устойчивостта, които някои  бактерии изграждат към антибиотичните препарати, отслабвайки техния ефект.  В световен мащаб това е една от най-важните теми в областта на микробиологията.

„От  10  години МБАЛ-Бургас  е  включена  в Европейския надзор за наблюдение на антибиотичната резистентност. Ние участваме в него, като всяка година изпращаме данни от болницата кой антибиотик на кой вид бактерии действа”, разясняват микробиолози от МБАЛ-Бургас.

 

Етикети: