Гражданите в помощ на Община Несебър срещу корупцията

Разпечатай

Гражданите активно ще бъдат включени в борбата на Община Несебър срещу корупцията в местната власт. Общинското ръководство търси начини да ангажира инициативността на жителите срещу пороците на управление, породени от коруптивни практики, чиновническо бездействие, или конфликти на интереси. Освен това местната власт се отваря допълнително в достъпността си към хората.

На официалната интернет страница на Община Несебър бе въведена на челно място указателна информация приканваща всеки, който има данни за корупция да подаде сигнал. Банерът съдържа пряка препратка към електронна поща, както и „Горещ телефон” за връзка. За тези, които не ползват интернет, или са социално слаби, за да се обаждат по телефона също е помислено. Специална кутия точно на входа на сградата на Общинска администрация очаква данни от всички, които са станали жертви или свидетели на корупционни действия, или бюрократичен произвол, както и съмнения за лично облагодетелстване в общинска администрация или в Общински съвет – Несебър. 

За разлика от повечето институции, тук е лично решение на всеки един от сигнализиращите  дали да остане анонимен или да остави своите координати за обратна връзка. Така гражданите ще имат възможност да бъдат пълноправни участници в процеса на борба срещу корупцията и да оставят своя принос за по-доброто управление на Несебър.

Ще бъде създадена информационна база, която да улеснява антикорупционните разследвания в града. Сформирана е комисия, която ще се грижи за разглеждането и съвестното обследване на всеки един сигнал индивидуално, подаден по електронен път, или пуснат в урната, а от общината обещават всеки ден да проверяват кутиите, както и да информират за резултатите от проверките.

Иновативният подход на Община Несебър е поредна крачка по пътя за почтено и прозрачно управление, към което се стремят кметът и неговият екип. Наболялата в цялата държава тема за корупцията е особено актуална именно в Несебър, където се пресичат много инвестиции, проекти и интереси. Именно поради тази актуалност на проблема, в общината твърдо залагат на превенцията и разчитат на гражданската съвест, за да бъде направен истински пробив в посока на изкореняването му. Това е и една от фунаменталните цели на Кмета Николай Димитров, залегнали в неговата управленска програма. Защото когато властовите структури и гражданското общество работят в единство, резултатите не могат да не бъдат отлични и в полза на всички.

Етикети: