Дамаджан вечеринка за празника Трифон Зарезан

Разпечатай

За 18-ти пореден път, по повод празника  Трифон Зарезан, Читалище “Просвета 1888”- Поморие събира ценителите на хубавите червени и бели вина, и ракии на 9 февруари 2013 г./събота/ от 19.30 ч. в Интерхотел “Поморие”на Дамаджан вечеринка”. Основен партньор на читалището е „Черноморско злато-АД”-Поморие. На вечеринката по традиция ще се проведе анонимна   дегустация на домашни вина и ракии, които ще бъдат оценени от професионална дегустационна комисия в „Черноморско злато- АД“.

Желаещите да участват в конкурса ще могат да предоставят своите проби в сградата на Читалище “Просвета 1888” в срок до 4.02.2013 г.

И тази  година ще се връчи  Приза „Дегустатор на годината“.Победителя ще се определи вечерта на празника.Този,който се доближи най-много в оценките си до тези на професионалистите печели приза „Дегустатор на годината“. Актьорите от поморийският читалищен театър ви обещават много хумор, голямо веселие и буйни танци, за да се спази традицията, за плодородие на лозята и пълни бъчви с вино. Дамаджан вечеринката за празника Трифон Зарезан е една стара градска традиция в Поморие.Тя датира от 30-те години на миналия век, когато лозарите и винарите са се събирали на този ден в читалището за да празнуват заедно като добри съграждани и приятели. Всеки от тях е черпил присъстващите с вино, което  сам е налял. Домакините пък са представяли своите кулинарни шедьовъри  от ястия и сладки .Не са липсвали закачките и хумора на местните зевзеци-актьорите от читалищния театър,музиката и танците до зори. На дамаджан вечеринката задължително са танцували Кадрил – един европейски танц, вероятно пренесен от богатите поморийски търговции банкери, които обикаляли Европа по свои бизнес дела.Имало е и водещ, който задавал командите на френски език, господата са демонстрирали своите кавалерски обноски, а дамите своите тоалети по европейската мода.

Куверт можете да закупите в канцеларията на Читалище “Просвета 1888”, ул. Княз Борис I №51. За допълнителна информация – тел. 0596/22316,GSM 0887411 925