Деца от цяла България рисуват рецептите на баба

Разпечатай

Да нарисуваш най-вкусното ястие, което приготвя баба – това се оказа любимо занимание на деца от различни възрасти на цяла България, които се включиха в Националния конкурс за детска рисунка на кулинарна тематика „Рецептите на баба”.

Надпреварата за най-оригинална творба на белия лист, която да предаде духа на традиционните родни гозби, запазени от вековете, стартира на 26-ти януари, а приемането на рисунки ще продължи до 23-ти март 2012 г. В нея могат да се включат деца между 7 и 14 години, а рисунките могат да бъдат изпълнени с боички, флумастри и пастели.

Конкурсът тече за четвърта поредна година и се организира съвместно от Министерството на образованието, младежта и науката, Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 – А.Р.И.З.-7, фирма „Ивитал Консулт” и Националния дворец на децата.

От двореца съобщиха, че при тях вече са пристигнали много рисунки от цяла България, както на участници от предишните издания на конкурса, така и от много деца, които за пръв път хващат четката и моливите, за да нарисуват любимата си гозба.

„Децата имат много силно изразено усещане за традицията в кухнята, сподели Албена Мерджанова, помощник-директор в Двореца на децата. – Най-често рисуват бабата с очила, забрадка, и традиционна носия, а рисунките са пълни с фолклорни мотиви. Това е чудесно, защото показва, че българското има шанс да се запази и продължи. В много от рисунките децата рисуват и себе си – как помагат в кухнята, месят питки, подреждат трапезата…”

Организаторите ще журират и оценят всички получени рисунки, а най-добрите от тях ще бъдат обявени на 30-ти март. Една от тях ще получи голямата награда и ще се превърне в плакат на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, като така ще бъде видяна в над 20 български града. За останалите участници също ще има много изненади.

Изложбата и награждаването на победителите е на 6-ти април 2012 г.

Етикети: ,