Добрев: Изпълнихме ангажимента си към протестиращите почти на 100%

Разпечатай

Намалението на цената на тока не е малко и ще бъде почувствано от хората. Това коментира пред БНТ министърът на икономиката в оставка Делян Добрев. Прогнозирахме около 8%, но регулаторът направи други изчисления.   Очаква се до обяд ЕРП-тата да внесат възраженията си и след обед ДКЕВР ще се произнесе за намалението на тока, добави Добрев.

Той бе категоричен, че това, което е поето като ангажимент към протестиращите, е изпълнено почти на 100%, като се изключат исканията за национализация, които са  вредни.

Делян Добрев обясни, че намалението на тока се дължи, от една страна, е намалените технологични загуби на ЕРП-тата, а от друга – подписаният нов договор за газа с „Газпром”. Тези два фактора доведоха до тези 7%.

Решението за намаление на тока е на база на обективни фактори, които няма да се променят и след 1 юли, т.е. на този етап няма фактори, които да окажат натиск за по-висока цена на тока след 1 юли, каза още Добрев.

Той подчерта, че не може да очакваме чудеса по отношение на електроенергията. Чудеса могат да се случат единствено с проекти за енергийна ефективност. Един саниран апартамент намалява сметката на домакинство с до 50%, подчерта министърът в оставка, цитиран от Агенция Кросс.

Етикети: