Добрев: Много е рано да се говори за увеличение на тока

Разпечатай

Рано е да се правят прогнози за увеличение на тока. С тези думи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира прогнозите за увеличение на цената на електроенергията от 1 юли 2013 година, предаде КРОСС. Все още има много време и ние трябва да видим картината на по-късен етап, коментира Добрев.

По думите на министъра страната ни прекалено отрано изпълнява ангажиментите си към ЕК за зелена енергия, които са с хоризонт 2020 година. Законът от 2008 година е казал, че ЕРП-тата нямат право да отказват на всеки инвеститор във ВЕИ-сектора, определил е преференциални цени, които са много над инвестиционните разходи и е създал среда, в която се появиха инвеститори от целия свят. Ние ограничихме тези проекти до максимална степен и се случиха едва 5-10% от всички договори“, отбеляза Добрев.

И ЕРП-тата и НЕК страдат от грешно направени прогнози и трябва да се види, ако има грешка в прогнозите, какво трябва да се предприеме. Има регулатор, който трябва да вземе мерки, ако сметне за необходимо, каза още той.