Дюлгерова: България ще се върне в „Бургас-Александруполис”

Разпечатай

Очакваното повишение на цената на петрола ще доведе до възобновяването на нефтопровода „Бургас-Александруполис”. Това заяви по време на  пресконференция енергийният експерт проф. Нина Дюлгерова. По думите й решението на България за излизане от проекта е политическо и не се базира на икономически основи. Именно затова в един момент ще се наложи реанимирането му.

Положителната ОВОС е сериозен аргумент след години за неговата политическа реанимация, категорична бе тя. Освен това фактори като ръста в цената на петрола също могат да повлияят за съживяването на проекта според експерта. Ако петролът скочи до над $150 за барел, това ще доведе до рестартиране на „Бургас-Александруполис” и „Бургас-Вльора”.

За Русия на този етап няма проблем, тъй като нефтопотокът ще бъде пренасочен към Балтийската транспортна система, смята Нина Дюлгерова.

Дюлгерова коментира и разразилите се дискусии във връзка с добива на шистов газ. Тя припомни, че във Франция, Германия и Англия то е забранено. Полша е на етап проучване, но вече има проблем с инфраструктурата – пътищата не издържат тежката техника за проучването.

По думите й себестойността на шистовия газ е 10 пъти по-скъпа от тази на обикновения газ. Според оценки на природозащитници 1/3 от сушата на България и над 90% от територията на Североизточна България ще са в опасност от проучването и добива на шистов газ.

Очаква се 2% от евентуалния добив на този газ да остава в България, останалото количество да се изнася, което означава, че икономическият ефект за страната ни на практика ще бъде нулев. Ефектът за населението и почвата на България обаче ще бъде необратим, категорична бе Дюлгерова.

По темата АЕЦ „Белене“ експертът заяви, че  подкрепя идеята на икономическия министър Трайчо Трайков за нов 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. От думите й стана ясно още, че е добре политиците да започнат дебат за това възможно ли е 4-те закрити блока на АЕЦ „Козлодуй“ да бъдат реанимирани под друга форма.

Важно е  лицензът на 5 и 6 блок на централата да бъде удължен, защото в противен случай цената на тока ще скочи значително./КРОСС/