ЕVN България кани чуждестранни експерти за уточняване причините за инцидента в Бургас

Разпечатай

EVN България ще организира две независими една от друга технически експертизи за установяване на причината за инцидента с трафопост в Бургас тази нощ. Подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството, което изисква задълбоченото му изследване. В едната експертна група ще вземат участие специалисти от Австрия, а в другата ще се включат български експерти.

 

Община Бургас е предоставила място за временно монтиране на нов трафопост, с който да бъде възстановено максимално бързо електрозахранването в района. За целта EVN България е организирала доставката на нова машина, която се очаква да бъде на място в близките часове.

 

Представителите на дружеството се намират на мястото и изчакват приключването на работата на общинската комисия, която обследва сигурността на сградата, за да могат да направят собствена техническа експертиза. В ход е вътрешно разследване на компанията.

 

Дружеството още веднъж държи да подчертае, по повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците на дружеството, който през нощта се е отзовал на същия адрес по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, че направените кръвни проби на двамата техници от екипа показват липсата на употреба на алкохолни и упойващи вещества. Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания.

 

Трафопостът се намира в сградата от края на 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. то е било изцяло подновено.

 

Представителите на дружеството работят в тясно взаимодействие с представителите на местната власт, пожарната и МВР за координиране на действията по преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите. Всяка информация, която стане известна във връзка с инцидента ще бъде своевременно оповестявана.

 

Етикети: