Задържаха 13 мъже откраднали ел кабели захранващи МБАЛ Бургас

Разпечатай

Общо 13 мъже от бургаските квартали „Горно Езерово” и „Победа” са задържани от служителите на сектор „Криминална полиция” при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас във връзка с извършените две кражби на електрозахранващи кабели, осъществени в района на МБАЛ – Бургас.

Първият случай на кражба е констатиран на 04.09.т.г. около 02.00 ч., когато полицейски автопатрул при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас забелязал в района на МБАЛ Бургас петима мъже, носещи кабел – когато видели полицаите, мъжете захвърлили кабела и побягнали. След преследване и заградителни мероприятия, е задържан 28 годишния Р.М. от Бургас. При извършения оглед е констатирано, че захвърления четирижилен меден кабел е с обща дължина 128 м. / 4 парчета от по 32 м./. Първоначално не е било установено, откъде е взет намерения проводник, като въпреки проверката в района на болницата, а и на други близкоразположени обекти, липси не са констатирани. В резултат на проведените допълнителни оперативно-издривателни мероприятия е установено, че проводниците са отнети от шахта за резервното ел. захранване на МБАЛ – Бургас, като извършители на деянието освен задържания Р.М. са : А.М., 41 годишен, Н.Т., 46 годишен, С.К., 31 годишен и Б.Х., 20 годишен, и четиримата от Бургас. По случая са проведени разпити, извършени са два следствени експеримента, изготвени са ел. техническа и одорологична експертизи. По данните от оценъчната експертиза стойността на отнетия кабел е в размер на 23 552 лв.

Вторият  случай на кражба е осъществен на 12.11.т.г. около 23.45 ч., когато в Пето Районно управление „Полиция”– Бургас е получено съобщение, за това че неизвестни лица са извършили кражба на меден проводник, захранващ МБАЛ – Бургас, вследствие на което е преустановено захранването по електропреносната мрежа на «Хирургическия корпус». Установено е, че около 22.00 ч. прекъснало електрозахранването към родилното отделение на МБАЛ – Бургас, като е констатирано, че има откраднат захранващ кабел с обща дължина около 60 метра многожилен кабел. В трафопоста е проникнато от канализационна шахта, намираща се в района на болницата. От последвалата проверка на околността, в района на ж.п. линията, разположена в близост до МБАЛ – Бургас под моста е открита купчина от 30 парчета кабел по 1,50 м. и един кабел от 14 метра. Намереният кабел отговаря на описания откраднат проводник.

В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия от служители на сектор „Криминална полиция” при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас са установени и задържани общо шест мъже : 22 год. С.Т., 20 год. Я.К., братовчед му – М.К., 25 годишен, 24 годишния М.Ш., 26 год. В.Т. и 31 годишния Б.Т., всички от бургаските квартали „Горно Езерово” и „Победа”. Мъжете са задържани за срок от 24 часа, като са им повдигнати обвинения. По случая е извършен следствен експеримент, назначени са техническа и оценъчна експертизи, като е установено че стойността на извършената кражба е в размер около 11 000 лв.

Благодарение прякото ръководство на Бургаска районна прокуратура и в частност Административния ръководител  – прокурор Андрей Червеняков, са установени и задържани и двама от изкупвачите на откраднатите медни ел. проводници – това са : Е.С., 39 годишен от и П.А., 34 годишен, и двамата от   Бургас, служители във фирма «Метал +”, разположена в кв. „Победа” с клон в района на местността „Капчето”. Е.С. и П.А. са изкупували системно проводници, откраднати от района на бургаската болница. По данни на енергетиците, поддържащи ел. мрежата на МБАЛ – Бургас, е установена липсата и на други ел. проводници от резервното /без напрежение/ захранване, поради което не са регистрирани датите на кражбите. Съвместно със сектор „Криминална полиция” и сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, Първо и Четвърто Районни управление „Полиция” – Бургас, са извършени претърсвания в домовете и автомобилите на двамата изкупчици, като в последните са намерени и иззети предмети, съотносими към извършените престъпления. Автомобилите са иззети.

Материалите по случаите са докладвани в Районна прокуратура – Бургас, като срокът на задържане на общо 13-те бургазлии / спрямо които са повдигнати надлежни обвинения/  е продължен до 72 часа, с оглед искане на постоянна мярка „задържане под стража”.

Работата по извършените кражби продължава от служители на сектор „Криминална полиция” при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас.