Заместник на Найденов разрешил строежа върху защитените дюни в Несебър

Разпечатай

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова е подписала скандалната сделка за продажбата на 29 декара държавна земя край Несебър, предаде КРОСС.

Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис, коментира действията си заместникът на Мирослав Найденов, каза Боянова по време на брифинг в ДФ „Земеделие”. Нямам специално отношение към тази преписка, категорична бе тя.

Аз съм замествала министъра. Когато идва при мен документация, тя е с всичките си приложения. Има експерти, които подготвят всички преписки. Тази преписка е била окомплектована и по процедура няма никакви нарушения, каза още зам.-министър Боянова.

В своя защита тя добави, че не е оценител. Нямам експертизата да преценя дали е висока или ниска оценката.

Преди два дни стана ясно, че върху защитените пясъчни дюни в Несебър е започнало строителство на жилищен комплекс. Според местни еколози, става дума за терен от близо 29 декара. Работата е започнала в празничните дни, когато държавните структури почиват.

Според природозащитника Тома Белев, алармирал за случващото се във Facebook,  държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината.

Теренът с пясъчни дюни попада на първа линия на морето, защото отстои на 100 метра от брега, където по закон строителството върху дюни е забранено, посочва още Тома Белев.

По-малко от 12 часа преди настъпването на новата година министър Мирослав Найденов даде обяснения във връзка с  разпространена от Коалиция „За да остане природа“ информация, че багер копае в терен от „Натура 2000” край морето.

Тогава той съобщи, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов в първите работни дни след празниците ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата процедура по продажбата.