Зам.кметовете сами избират екипите и поемат персонална отговорност за действията си

Разпечатай

Инж. Кунчо Гайдов вече е встъпил в длъжност като заместник кмет и ще отговаря за строителство, инфраструктура и транспорт, съобщи на традиционната открита оперативка кметът инж. Иван Алексиев. Това стана благодарение на подготвената в кратки срокове и гласувана от Общински съвет Поморие нова административна структура. Алексиев още веднъж обяви хората, които вече са стъпили в длъжност: Янчо Илиев – Зам. кмет по бюджет и финанси, Диана Апостолова – Зам. кмет по образование, култура и хуманитарни дейности, Тони Митев – Секретар на общината и Хубавина Япаджиева – Главен юрисконсулт.

От Нова година на заместник кметовете вече са делигирани права, чиято отговорност ще бъде персонална, т.е. дават се абсолютни правомощия на заместник-кметовете. Тази централизация, която бе до сега, съсредоточена единствено на кмета, няма да бъде, заяви Алексиев. Тримата зам.кметове имат ресори, имат дирекции и сами ще си избират екипа, така както кметът Алексиев сам си го избра. Той уточни, че с всички се работи заедно в екип и два ще са основните мотиви – законосъобразност и целесъобразност.

Иван Алексиев: „Казвам го, защото се носят слухове, че съм почнал да разчиствам лични сметки. Заявявам най-отговорно! Още на 4.11., когато се заклех, призовах и общинските съветници да забравим партийните си и лични пристрастия! Казах го с ясното съзнание, защото аз бях го забравил. Независимо колко хора са гласували за мен, аз съм избран за кмет на община Поморие, където живеят 30 000 жители и не мога да деля хората на „наши“ и „ваши“, на сини, зелени, червени и т.н. Същото изисквам от екипа си, същото изисквам и от общинска администрация! Няма да приема нито един довод, че разчиствам някакви лични сметки, защото един или друг е подкрепял опонент по време на изборите. Изборите приключиха много отдавна. Знам, че ще има сърдити, но това е положението. Хората гласуваха за промяна, а промяната се прави с бързи действия на момента. Поради тази причина има и смяна в ръководството на общината. Ще има сътресения, ще има недоволни, но нашата цел е като цяло общината да върви напред и да се развива.“

Пълен звукозапис от оперативката може да чуете тук: