Защо не трябва да се забранява Facebook на работа

Разпечатай

50% от шефовете напълно забраняват използването на социални мрежи на работното място, сочи проучване. Не реагират ли обаче пресилено?

Изследване показва, че сърфирането в интернет и влизането във Facebook прави служителите щастливи и повишава продуктивността, и съответно трябва да се толерира от мениджърите.

Участниците в проучването са разделени на три групи. Контролна група трябва да се занимава с връзване на пръчки на снопчета от по пет. Групата на „почиващите без интернет“ могат да правят всичко друго, но не и да влизат в интернет –  да се обаждат по телефона на приятели, да ходят до тоалетната и др. На участниците в третата група им позволяват да прекарат 10 минути в интернет – в четене на новини, посещения в социални мрежи, игри.

Участниците и от трите групи са помолени в рамките на 10 минути да подчертаят колкото могат повече бувки “А” в 2000 различни думи. След това всички отговарят на въпроси, с които да се определи колко изтощени, отегчени и психологически ангажирани са. Оказва се, че тези, които са сърфирали в интернет, са с 16% по-продуктивни от тези, които са си почивали офлайн, и с 39% повече от контролната група, която не е почивала. Освен това тези, които са били в интернет, са по-малко изтощени и отегчени и повече психологически ангажирани.

Що се отнася до настроенито на служителите, изследването доказва, че тези, които си почиват във Facebook, са по-щастливи от останалите. Щастието е заразно. Когато във Facebook човек види няколко положителни поста, те допринасят и за неговото добро настроение, обяснят експертите.

Кратко сърфиране в интернет в работно време дава възможност на мозъка да си почине, увеличава концентрацията и продуктивността. Преглеждането на социалните мрежи позволява на хората да избягат от дневния стрес, казват експерти./ECON.BG/