Иван Костов: Има сериозни възможности да се заобиколи данъкът

Разпечатай

Не можем да се сравняваме с Европа, когато става въпрос за данъчно облагане и да не се сравняваме, когато става въпрос за доходи, заяви за Дарик лидерът на Демократи за силна България Иван Костов.

Сигурно, че големите вложители ще намерят финансови деривати, с които да избегнат данъка върху лихвите на депозитите. Освен това не се облага доходът от земя, не се облага дохода от държавни ценни книжа, от хазарта, продължи той. Т.е. има сериозни възможности да се заобиколи данъкът. Справедливо ли е да се облагат детските вложения, попита риторично Костов. Друго, НАП така разкрива данъчна тайна за вложителите, подчерта Иван Костов.

Моята логика е от гледна точка на макроикономическата ситуация в страната, посочи той. Въвеждането на данъка е необратимо. Веднъж влязъл, никой няма да го премахне. В България има висок процент спестявания по отношение на БВП, но България е в много лошо състояние на натрупани капиталови вложения. Според лидера на ДСБ, когато е толкова малък капиталът на човек на населението, не може още да го свиваш.

В България трябва да се позволи да се натрупват спестявания. Друго, чуждите инвестиции оттичат от България. Кой ще замести чуждите инвестиции, единствено спестяванията на българите могат да ги заменят, е мнението на синия лидер. Този данък намалява единствените ресурси, с които банките да кредитират инвестиции. Това, според Костов, ще охлади икономическата перспектива на страната.

Не подкрепям правителството на Бойко Борисов, ние от Синята коалиция напълно сме оттеглили подкрепа си от тях,. Ние сме категорична опозиция на тях, ние сме против всичко, което убива перспективите на малкия и среден бизнес, ние сме против олигарсите и монополите. Когато не се воюва с монополистите, монополистите изнасят всички пари навън от страната. За това се води война за конкуренция, затова се смазват монополите. Забравихме тези неща, а това е основният начин за източване на силата на българската икономика, каза Иван Костов. Монополите в момента са проникнали в силните места на икономиката – лекарства, горива, храни, изброи той. Човекът е затворен от монополите, трябва да плаща високи цени. Как да бъда аз човекът, който ще подкрепи каквото и да е от правителството на Борисов./КРОСС/

Етикети: