Известни личности от Европа призовават европейските лидери да подкрепят „Еразъм“

Разпечатай

Повече от 100 известни личности от Европа от сферата на образованието, изкуството, литературата, икономиката, философията и спорта подписаха отворено писмо до държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС в подкрепа на програмата за обмен на студенти „Еразъм“. Инициативата e подписана от редица представители на всички държави?членки на ЕС, сред които испанският филмов режисьор Педро Алмодовар, президентът на футболен клуб „Барселона“ Сандро Росел, носителят на Нобелова награда проф. Кристофър Писаридес, както и няколко олимпийски шампиони. Техните действия са в отговор на опасенията, че може да се наложи местата за студенти в рамките на програмата, както и отпусканите средства да бъдат драстично намалени вследствие на споровете относно бюджетите на ЕС за 2012 и 2013 г. Тази година програмата вече изпитва недостиг на средства в размер на 90 млн. евро и съществуват опасения, че положението ще се влоши през 2013 г. През последните 25 години „Еразъм“ даде възможност на почти три милиона млади европейци да учат в чужбина. В последно време програмата също така оказва подкрепа при намирането на работно място в друга държава. Цяло поколение успя да научи какво означава да се живее и работи с хора от друга култура, както и да се развият умения и гъвкавост, които са от първостепенно значение на днешния пазар на труда.

В писмото се предупреждава, че ако бюджетите на ЕС за 2012 и 2013 г. не са достатъчни, за да се изпълнят вече поетите ангажименти към студенти въз основа на предварителни договорености, „хиляди младежи рискуват да пропуснат възможността да придобият опит, който може да промени изцяло живота им“.

Програмата е изправена пред заплаха във възможно най-неблагоприятния момент за младите хора в Европа. Безработицата сред младите хора на възраст от 15 до 24 години се е увеличила с 50 % от началото на кризата и днес всеки пети младеж — а това са повече от пет милиона млади европейци — няма работа.

В писмото се призовава инвестициите в сферата на образованието и обучението да заемат централно място в отговора на Европа по отношение на кризата. В него също така се изтъкват плановете на Комисията за увеличаване на възможностите за младите хора да подобрят своите умения и пригодността си за заетост в рамките на новата програма „Еразъм за всички “, която трябва да започне през 2014 г.

В писмото се заключава: „Еразъм за всички“ ще струва по-малко от 2 % от общия бюджет на ЕС. През следващите седмици Вие, правителствените ръководители на държавите от ЕС, ще можете да одобрите новата програма и да осигурите необходимите средства за нея. Това е уникална възможност. Нашите млади хора го заслужават. От това зависи нашето бъдеще.“

Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и политиката за младежта, приветства публикуването на писмото: „Програма „Еразъм“ вече 25 години променя съдби и разкрепостява духа на хората. Дано това продължи още дълги години! Младите хора понесоха основната тежест на кризата. Те се нуждаят от помощта ни повече от всякога. Гордея се и съм щастлива, че толкова много хора от различни житейски поприща са решили да заявят своята подкрепа за програмата „Еразъм“.“

Етикети: ,