Индонезийският посланик сравни Несебър с остров Бали

Разпечатай

В края на представянето на своята страна  в една от залите на хотелския комплекс «Нептун» в Слънчев бряг наскоро назначеният посланик на Индонезия Н.Пр. Бунян Саптомо сравни Несебър с остров Бали.

Пред представители на бизнеса от Бургаска област  посланикът  презентира бизнес климата и напредъка в икономическото развитие на своята страна-най-голямата островна държава в света. Започвайки с девиза на страната „Единство в разнообразието” – посланикът обясни, че мотото отразява разнообразието от култури-над 300 етнически групи,742 езика17 000 острова, от които 6 000 населени.

Понастоящем БВП на страната е 800 млн. дол., а на глава от населението 3 543 дол. Икономическата визия на страната  до 2025 г., предвижда средногодишен икономически растеж 8-9 % и поддържането на добра фискална политика с нисък бюджетен дефицит-под 2 %. Съотношението между дълга и БВП се поддържа на нива по-малки от 20%. Икономиката на страната е слабо зависима от глобалната икономика тъй като се базира на силно вътрешно потребление. Планирано е към 2025 г. БВП да достигне 3,8 трилиона дол., а на глава от населението 13 000 дол.

Индонезия изнася основно следните стоки и суровини: природен газ, палмово масло, въглища, каучук и продукти от него, туристически услуги, дрехи, електроника, текстил,хартия и продукти от нея, храни. Голяма част от приходите в националната икономика на Индонезия идват от туристически услуги. Там се развива успешно познавателен, културен, шопинг, спа спортен-голф и сърф туризъм.

Посланик Саптомо отбеляза, че България е важна за Индонезия поради стратегическото си разположение в Югоизточна Европа. С приемането на страната в ЕС тя има отворен пазар, която е много интересен за индонезийските компании, които желаят да навлязат в общия европейски пазар и в региона.

Накрая посланик Саптомо връчи подарък на кмета на Община Несебър Николай Димитров, който бе специален гост на презентацията. На другия ден той посрещна посланника в Археологическия музей. По време на разговорите между двамата бе обсъдена възможността за побратимяване на Несебър с град от Индонезия, който също се намира под егидата на ЮНЕСКО.

                                                      Максим МОМЧИЛОВ