Кметът на Бургас: Настоявам за подмяна на всички стари трафопостове!

Разпечатай

Кметът на Бургас Димитър Николов се срещна с представители на EVN във връзка с нещастния инцидент миналата седмица, при който млада жена влезе в трафопост и загина от токов удар. Отзоваха се регионалният мениджър на фирмата Николай Полихронов и колегата му Марин Кандев. На срещата присъстваха зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Костадин Марков, главният архитект Веселина Илиева, директорът на „Общинска собственост” Ташо Желев, директорът на ТД „Възраждане” Магдалена Манолова, омбудсманът Таньо Атанасов и др.

От EVN докладваха, че са правили проверка на трафопоста – убиец в „Меден рудник” /ул. „Въстаническа”/ през февруари 2010 г., при която не са установени нарушения. Повторна проверка през юли също не показала нередности. Представителите на фирмата твърдят, че вратата на обекта не е оставена отворена от техен служител. Те се ангажираха до края на ноември всички трафопостове, които се намират в близост до училища и детски градини, да бъдат оборудвани с по една допълнителна секретна брава.

„Това не е достатъчно. Твърдо държа рисковите стари технологии да бъдат подменени с новия стандарт”, настоя Димитър Николов. Той пое ангажимент Община Бургас приоритетно да движи процедурите за премахване на овехтелите трафопостове /в града те са 18 на брой/ и намиране на място за новите.

Кметът очаква от EVN срок и график за поетапната подмяна на обектите, като трябва да се започне с тези, които са в рискови зони и в близост до детски заведения.

Етикети: ,