Костов атакува Закона за ДДС

Разпечатай

Синята коалиция атакува пред Конституционния съд (КС) текстове от промените в Закона за ДДС, свързани с реда на погасяване на данъчните задължения и осигурителните вноски от физическите лица, предаде КРОСС.

Искането, под което са се подписали 49 депутати, обаче е подкрепено и от Коалиция за България, ДПС и независими. Това обяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на дясното обединение Иван Костов.

През октомври парламентът прие промени в закона за ДДС, при които се въвежда единното платежно нареждане за данъци и осигуровки (без тези за универсалните фондове). Срещу него имаше възражения заради реда на погасяване, в случаите когато лицето има просрочени задължения и не погасява всичко. Това е важно най-вече за хората с прекъснати здравни права. Този въпрос е решен компромисно.

Костов разясни, че става дума за текстове от закона за ДДС, с които се променя Данъчно-осигурителният процесуален кодекс и се накърняват основни права. Това е така, тъй като изрично се разпорежда на длъжниците при няколко публични задължения, установени от НАП, които те не са в състояние да погасят едновременно до започване на принудителното им събиране, да погасяват тези, чийто срок изтича най-рано, освен ако в закона не е предвидено друго. По този начин, коментира лидерът на ДСБ, се нарушава основополагащият и конституционно закрепен принцип на финансиране на осигурителната система. „Има опасност от НОИ да „прихванат“ здравни вноски и хората да загубят правото си на инвалидизация и здравно осигуряване.

По думите на Костов е недопустимо смесването на данъчните задължения с осигурителните вноски – при тях институциите дължат обратна услуга на гражданите.