Край Созопол откриха потънал кораб

Разпечатай

Потънал кораб край Созопол откриха водолази. Така са завършили курсовете на французина Паскал Бернабе в България по техническо морско гмуркане. Това съобщи русенецът Мирослав Славчев, председател на асоциацията Техникъл дайвинг България – организатор на курсовете, предаде БТА.

Паскал Бернабе е покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода, припомни Славчев.

Председателят на асоциацията разказа, че находката е случайна. При едно от излизанията в морето по време на обучението Паскал Бернабе изискал да се отиде на място, където може да се осигури дълбочина около 30 метра. Тогава са забелязали кораба.

Интересно е, че обикновено рибарски плавателни съдове „закачат“ със съоръженията си потъналите кораби, но този не бе попадал на такава ситуация, допълни Мирослав Славчев. Причината е, че целият кораб е вкопан в пясъка и може би след скорошна буря е започнал да се показва, обясни русенският водолаз.

Предстои корабът да се разучи, както и да се открие името му. Стари рибари не помнят на това място да е имало корабокрушение, отбеляза Славчев. Откритият потънал кораб би могъл да е прекрасен обект за водолазен туризъм, смятат водолазите./actualno.com/