Легендарна антика от „Гран при” на ретропарада в Бургас

Разпечатай

BMW на аса Димитър Соколов е единствената историческа кола у нас

Спортното „BMW 319” е изработено по поръчка за автомобилния ни ас Димитър Соколов през 1936 г. Три години по-късно, с нея Соколов участва в „Гран при” на Сърбия, предшественик на днешната „Формула 1”, където се провежда кръг от световния шампионат и печели петото място.

С кабриолета абсолютният ни шампион по автомобилизъм и мотоциклетизъм, и  един от основоположниците на този спорт у нас, се състезава до 1972 г. Тогава участва в Рали за ветерани, което предшества Рали „Златни пясъци”. Историческата антика, запазена в автентичния й вид, ще прикове вниманието на ретроманиаците в Бургас. Парадът в морския град вече се е наложил като един от най-атрактивните, който всяка година вади нови изненади.

„Неслучайно тази година надсловът е „Една легенда остава в България”, обясни председателят на бургаския автомото клуб „Ретро” Димо Джамбазов.

От  спортното BMW-кабриолет са запазени само три бройки в света – едната се намира в САЩ, другата – в Нижни Новгород. Най-ценна обаче е българската, заради участието й в „Гран при”. Колата е и единствената оцеляла антика с историческа стойност у нас. Ценители я сравняват с бронирания „Пакард” на Георги Димитров, откраднат от Музея на техниката в София и открит по-късно в САЩ. Както и с „Мерцедес”-а на цар Фердинанд, също изнесен от страната, сега украсяващ фоайето на едно от казината във Вегас.

Наследниците на Димитър Соколов устояват на примамлива оферта на автомобилния концерн BMW. Вместо това продават на символична цена колата на бургаски колекционер, с уговорката тя да не напуска страната. Легендарното возило ще бъде показано за първи път в Бургас, след което ще бъде цялостно реставрирано.

За първи път тази година в ретропада в Бургас ще участват и клубове от Гърция и Сърбия, които ще пристигнат с най-интересните си коли.

Над 100 коли-антики и мотоциклети ще бъдат изложени на ретропарада пред Пантеона в събота, 7 юли, от 10 часа. За първи път тази година почетната обиколка няма да бъде из улиците на Бургас, а в Морската градина. Началото й е след награждаването, в 14 часа.