Масово купуване на машинки за цигари

Разпечатай

Масово пушачите от Бургас минават на домашно правени цигари, установи репортерска проверка.  Хората купуват машинки за пълнене или за свиване на папироси като топъл хляб, търговци не смогват да зареждат с атрибутите. Продажбата на машинки, цигарени гилзи и хартийки започна още от ноември месец след като стана ясно, че цените на цигарите ще скочат с 40%. В първите дни на тази година се забелязва масово търсене на този вид стока.

„Наличностите ни от машинки за пълнене свършиха за отрицателно време, поръчали сме, но не знам кога пак ще имаме”, казва продавачка в специализиран магазин в Бургас. Има места, предимно в комплексите, където те свободно могат да се закупят. От 6 лева до 18 струват машинките на цигарите. Тяхното производство е унгарско. Търсят се предимно машинки за направа на 1 цигара, защото двойните давали дефект. 10 турски лири струва машинка за пълнене на цигари в Турция, но унгарските засега са предпочитани заради качеството.

В зависимост от грамажа и вида на тютюна, той може да се намери на цени от 3.60 лв./40 грама/ до около 20 лева за сто грама. По-скъп е ароматизираният тютюн, който е холандско производство. Хартийките за цигари /ОСВ/ са по 60 ст. или 1.20 лв., като в едно пакетче има сто листчета. По-търсени са гилзите, като могат да бъдат закупени на цена от 2.80 лв. до 5.50 лева. В кутия те са по 100, 200, 300, 400 или 500 броя. По-скъпи излизат гилзите с активен въглен. Обикновено те са по 100 в кутия и струват 3 лева. Отделно се продават и само филтри за цигари, които в пакетче са по 100 и 200, на цена до 3 лева. Кутия домашно приготвени цигари струва между 1.50 и 1.80 лева.

mashinka-za-cigari

„Домашно приготвените цигари, освен по-евтини са и по-качествени и ароматни.  Не издържаме на тези цени на цигарите“, жалват се голяма част бургазлии. Други са на противоположно мнение. „Правената цигара има по-различен вкус, освен това по-бързо се изпушва. Засега увеличението е с 20-30 стотинки, ще издържим“, казват те. След увеличението на българските цигари с 20-30 стотинки, пушачите преминаха и към вносни цигари. „Защо да си купуваме от този вид, след като има вносни, които станаха по-евтини и с по-добро качество“, смятат те. Не е ясно обаче кога и с колко ще поскъпне и вносът. Засега сямо някои видове вносни цигари са скочили с 10, 20 или 30 стотинки, но не се забелязва отказ от тях.

Ако от март или април следващото увеличение се направи върху сегашното, а не върху цените от края на 2009 година, това означава, че цигари с цена 3.40, които вече се продават по 3.70 лв. ще струват 5.20 лв. Малко ще са пушачите, които биха издържали на такива цени. Въпреки това презапасяване с цигари не се наблюдава, категорични са търговците.Burgasnews.bg

Етикети: