Министър Цветанов откри „повдигната” пешеходна пътека в Бургас

Разпечатай

Благодарим на министър Цветанов за помощта, която ни оказва. Думите са на инициаторите за изграждането на „повдигната“ пешеходна пътека в Бургас. Тя, както и още няколко вече действащи пътеки, са реализирани със средства от фонда за безопасност на движението, съобщава пресцентъра на МВР.
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов присъства на откриването на „повдигната“ пътека, изградена по инициатива на Фондация „Безопасни улици от Валя“. Присъстваха народни представители, кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на ОДМВР – Бургас комисар Милен Димитров, много граждани, представителите на фондацията и на Асоциацията на пострадалите при пътни инциденти, десетки родители от цялата страна, изгубили деца и близки заради инциденти на пътя. Инициаторите се обърнаха към министър Цветанов с думи на благодарност за отзивчивостта и за това, че въпреки натоварения си график, остава близко до проблемите на хората и най-вече успява да помогне. Те обясниха, че мястото не е случайно избрано. То е близо до парк, там пресичат много хора за да се разходят или да спортуват, минават и тези, които слизат от автобусната спирка. Движението е оживено, тъй като оттук е и пътят за Средец и Елхово. Министър Цветанов поясни, че тази и още няколко пешеходни пътеки са изградени със средства от фонда за безопасност на движението. „50% от сумите, които се събират от глобите на нарушителите, участват в инвестирането за превенцията на недопускането на подобни пътнотранспортни произшествия“. Идеята се е родила по време на благотворителен концерт в града, а Държавната консултативна комисия по безопасност на движението е отпуснала 100 000 лева Освен в Бургас, такива пешеходни пътеки, изградени по предложение на фондацията и благодарение на активността на майките, има във Варна, Русе, Плевен, Асеновград, Костинброд, Раднево и Петрич. Има решение за изграждане на „повдиганот“ съобържение и в Свиленград, но на този етап ще се изчака финализирането на пътния ремонт.
Пътеката е с височина седем и половина сантиметра, а ширината й достига 8 метра. Тя позволява навреме да се намали скоростта на преминаващото моторно превозно средство и шофьорът плавно да спре.