Митрополит Йоаникий дари книги на несебърско училище

Разпечатай

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий посети СОУ «Любен Каравелов». Придружаван от богослова Ангел Ангелов,той бе посрещнат от директорката на училището Тодорка Желязкова.Митрополитът,който е кавалер на званието «Почетен гражданин на Несебър» стори дарение от авторски книги с религиозно съдържание и по време на срещата с учители и ученици използва възможността да разясни кампанията на Светия синод за въвеждане на вероучение в училищата.

               

Според митрополита,мотивите за това са много.Те са важни и никой от нас няма право да ги подценява.В своята беседа,Негово Високопросвещенство,изложи основанията за въвеждането на вероучението в училище.А именно: Вероучението преобразява човека.Който има вярата и страх Божий, върши добро независимо от това кой каква оценка му дава. Свети Григорий епископ Нисийски казва: „Печатът на нашия живот са добродетелите, които сега цъфтят,а плод принасят в своето време”. Според друг праведник добродетелният човек е като райско дърво,което дава плодове на наслада,радост и надежда.

Православното вероучение е учебен предмет от изключително голямо значение, то възпитава в добродетелност. А добродетелността се подражава в обществото. В този ред на мисли изучаването на тази дисциплина в училищата е определящо за нацията ни. Светият синод отдавна се старае да получи подкрепата на обществото за изучаване на вероучението като задължителен предмет. Ние, архиереите, няма да се уморим да настояваме за това.

Критиците вероятно ще ни атакуват,заяви Ионикий, защо в училищата да не се изучава религия, където има желаещи ученици, и защо трябва изучаването на вероучение да е конфесионално. Нашият аргумент за подобно твърдение е, че сме православна страна вече 1130 години. Живели сме с тази вяра и я обичаме. Тази вяра пропагандираме навсякъде, защото сме почувствали нейната сладост.

А който е почувствал сладостта на православието, не може да се отклони никога

от нея и за нищо за света.Възможно е и да ни атакуват с факта, че сме страна-членка на Европейския съюз и образованието у нас е светско.

Гърция също е в ЕС, но там вероучение в училищата се изучава до 11 клас.  Затова в техните манастири има монаси и монахини, а не пустеят като нашите. Като отидем там,ние им се възхищаваме и се питаме защо нашите не са така добре уредени, като техните.Не са, защото децата не се възпитават в духа на православното християнство. Вероучение се изучава и в Румъния, която също е членка на ЕС.

Младото поколение в България не знае задълженията си, произхождащи от вярата-чувство за дълг към родината, любов към ближния и спазване на морално-етичните норми. Колкото до законите, важно е да се знае и да не се забравя, че Божият закон е над човешките закони.

Божият закон е свят и изисква почтеност и коректни отношения към хората – все неща, изграждащи идеалното общество. Затова, когато говорим за божий закон и вероучение,ние, архиереите от Светия синод, сме категорични: този предмет трябва да бъде въведен.

Сега е необходимо православието да влезе като етична норма и морален коректив в българското училище.Защото неделните школа при храмовете се посещават от тесен кръг деца, такива от семейства на вярващи.

Вероучението трябва да излезе от тази рамка и да обхване най-широк кръг от ученици в цялата страна, за да научи младото поколение на морал, да формира в него устойчиви етични норми на поведение, чувство да дълг, отговорност и коректност.

Накратко, да създаде човеци.

Все още не е правено проучване колко родители биха желали децата им да изучават вероучение в училищата. Едни искат, други не искат. Ние обаче по традиция сме православна страна и не бива да отстъпваме от вярата на нашите деди, още повече че тази вяра учи хората на добродетелност. Нека и нашите деца бъдат добродетелни и изградят едно ново, по-добро и хуманно общество,заяви в заключение митрополит Иоаникий.

                                                               Максим МОМЧИЛОВ

 

Етикети: