Найденов: Да се разпишат ясни процедури за действие при откриване на мъртъв делфин

Разпечатай

Трябва да се разпишат ясни процедури и отговорности за действие при откриване на мъртъв делфин. Ако има съмнения за убит бозайник, по случая трябва да се намесят органите на МВР и прокуратурата. Рибарите, които убиват делфини, могат да бъдат санкционирани, само ако трупът на морския бозайник бъде открит в лодката им. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпроса на Ангел Найденов от БСП във връзка със смъртта на делфините от лятото на тази година.
Мъртвите делфини са отговорност на няколко институции – РИОСВ и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, а МВР се намесва само ако става въпрос за извършено престъпление, поясни Найденов. Инспекторите на ИАРА могат да санкционират извършител, ако го заловят при ловене. При подаден сигнал за намерен мъртъв делфин в компетенциите им е само да направят оглед, каза още земеделският министър.
Министерство на земеделието и храните ще поиска от Брюксел финансова помощ, с която да бъде купена екипировка и съоръжения за осигуряването на адекватно патрулиране по крайбрежието, заяви Найденов.

/КРОСС/