Възстановиха поморийската роза на ветровете

Разпечатай

Кметът на Поморие инж. Петър Златанов бе изненадан на своя имен ден да получи възстановена РОЗАТА НА ВЕТРОВЕТЕ НА ПОМОРИЕ, съобщи Nessebar-News.com. Това стана в резултат на усилията на много учени, специалисти, рибари и изследователи на Черно море.
Благодарение на сведенията на стария помориец Телемах Андреев Сариев, роден 1900 г. в Поморие записани от Щелия Д. Щерионов – един от налагащите се изследователи на българското черноморие, бяха установени 12 от старите наименования на общо 32 посоки на ветровете.

Това са : Лодогоз/нотя, Будент, Харби, Маистро, Маистро-трамодана, Трамодана, Грео-трамодана, Грео, Грео-левант, Левант, Сереко и Острия.

В дигиталната лаборатория на Международния търговски и кулурен център Геопан те бяха наложени върху задължителната централна роза на ветровете с 32 посоки на вятъра. Тя е открита на морската (портоланна) карта на Черно море, съставена в 1559 г. от португалския картограф Диого Хомен. Оригиналът бе издирен от Геопан във Френската национална библиотека в Париж.

Забележително е, че централната роза на Черно море е съставена не от кой да е, а от член на потомствено семейство картографи, носили титлата “лични картографи на португалския крал”.

И така, на Петровден поморийския кмет Петър Златанов получи РОЗАТА НА ВЕТРОВЕТЕ със забравените имена, които той от детинство е мечтал да издири и подари отново на поморийските рибари.

Да пожелаем на Петър Златанов добри ветрове в платната на кораба на Помориие!/Nessebar-News.com/