Ценно дарение от бургаски колекционер

Разпечатай

kolecsiiaНационалният исторически музей получи изключително ценно дарение, отнасящо се за периода на новата българска история. Бизнесменът Янко Стефанов Кесаровски от Бургас дари за фондавете на НИМ   колекция от матрици на български княжески и царски ордени и знаци, съобщи Виолета Великова – ст.експерт в НИМ.

Той бе обявен тържествено за един от най-големите дарители на България. Церемонията стана в НИМ и бе почетена от зам. министъра на културата Тодор Чобанов, директорката на музея д-р Цветана Кьосева, Прокурора от ВКП Николай Соларов, висши служители на МВР, Министерството на културата и специалисти. Отличеният с високото признание е Янко Кесаровски  е председател на дарителско сдружение от гр. Бургас

В българските музеи за първи път постъпва колекция от орденски матрици. Те са проектирани и изработени в световноизвестната виенската фирма „Rothe & Nefe”, отсичала държавни отличия и домашните ордени на европейските владетели домове.kolekciq.1JPG
Колекцията съдържа 146  броя матрици на български държавни отличия и монархически знаци, създадени по времето на княз Алексадър I,  княз Фердинанд I, цар Фердинад I и цар Борис III. Включени са най- високите награди на държавата, през княжеския период – ордена „Св. Александър”, ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий” от времето на Царство България, ордените „За военна заслуга”, „За гражданска заслуга”, почетния знак „Червен кръст”, кръст „За Независимостта на България – 1908 г.”, царски монограми и корони за игли.
С някои от матриците са отсичани екземпляри на досега непознати емисии и образци. Това се отнася до най-високото държавно отличие – ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий” и за миниатюра на ордена, за почетните знаци и техните миниатюри, за иглите с владетелски вензели. Експонатите са много добре запазени, само няколко са с пукнатини.
Матриците са уникален исторически извор с национална значимост за историята на българската държава след Освобождението през 1878. В исторически план наградната система е част от борбата за утвърждаването на българската държавност в Княжество България. Общоприето е ордените и медалите да се приемат като символи, които презентират националната идентичност в модерна Европа. Затова, независимо от забраните в решенията на Берлинския конгрес и ограниченията на Търновската конституция българските владетели създават отличия, с които се удостояват заслужилите за отечеството български войни и граждани, връчват се и на чуждестранни политици, владетели, интелектуалци.
Матриците са сред основополагащите обекти за изследването и изучаването на развитието и на българската фалеристика и хералдика. Известно е, че най-важните хералдически елементи – класическата българска царска корона и изображението на лъва  са проектирани най-напред и са реализирани като елементи на ордените и медалите. Те са доказателство за професионализма на авторите на тези отличия, в които се съчетава общохристиянска образност със знаци на европейските династии -  хесенски и кобургготски владетелски елементи, както и средновековни български символи. kolekciq
Колекцията съдържа:
І. Матрици на ОРДЕНА “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
Пълен комплект на Голямото огърлие на ордена, пълен комплект за отсичане на ордена и звездата и пълен комплект за отсичане на миниатюра на ордена.
Орденът е изработван по проект на Хайер фон Розенфелд от фирмата „Роте и Нефе” (Виена) и от фирмата  „Цимерман” (Пфорцхайм, Германия).
Непознат образец на знака на ордена, който се отличава по лилиите върху раменете на кръста. Възможно е да е изработен специално за това огърлие, което е по голямо по размери от публикуваните. Плочките на известните огърлиета са с размери от 24х24 мм до 34х34 мм, за разлика от матрицата,  която е с размер на плочката 44х43мм.
ІІ. Матрици на ОРДЕНА “СВ. АЛЕКСАНДЪР”
Велик кръст на ордена, Звезда на Великия кръст на ордена “Св. Александър”,  Командирски кръст на ордена “Св. Александър”,  Звезда на Командирския кръст н а ордена “Св. Александър”,  фицерски кръст на ордена “Св. Александър”,  Рицарски кръст на ордена “Св. Александър”VІ клас.
ІІІ. Матрици на НАРОДЕН ОРДЕН “ЗА ГРАЖДАНСКА ЗАСЛУГА” ( BULGARISCHER CIVILVERDIENSORDEN”)
Представляват пълен комплект за Голям кръст – І ст. вероятно Фердинандова княжеска емисия след 1893 г., пълен комплект за четвърта степен –  Офицерски кръст и допълнителни елементи – лъвче,  дъбови клонки и корона.
ІV. Матрици на НАРОДЕН ОРДЕН “ЗА ВОЕННА ЗАСЛУГА”И “ЗА ГРАЖДАНСКА ЗАСЛУГА”  (BULGARISCHER CIVIL/ MILITARDIENSTORDEN)
Групата съдаржа матрици на ордените “За гражданска заслуга”,”За военна заслуга” и на ордена “За храброст”.
ІV. Матрици на ПОЧЕТЕН ЗНАК “ЧЕРВЕН КРЪСТ”
Матриците отговарят на описанията на почетния знак от Втора Батенбергова емисия от 1886 г. Предложени са три ринга, една корона, четири декоративни елементи, един кръст и два бр. матрици за миниатюри.
Пълен комплект за т.н. голям знак от 1886 г. Бъдещите детайлни проучвания както и исторически сведения ще помогнат за точното им датиране. Проблемът произтича от факта, че в една година – 1886  са поръчани две емисии и след по малко от две през 1888 още една.
V. Матрици на КРЪСТ “ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ-1908 г.”
Съдържа матриците на два комплекта миниатюри на кръста, които са  различни по размери.
VІ. Матрици на Знак “Червен кръст” – Bulgarisches Sanitatszeichen (българска санитарна значка)
Четири броя матрици за отсичане на знак с уникални размери и три  матрици за миниатюра на знака.
Пълен комплект за отсичане на знака “Червен кръст”- Фердинандова княжеска емисия от 1892 г. Едностранен. Размерите му са по големи от познатите образци които са 44х30 мм. Вероятно са отсечени ограничен брой знаци, само за високопоставени личности. Не е публикуван подобен знак.  Не е известен и миниатюр на този знак.
VІІ. Матрици на МОНОГРАМИ ЗА ИГЛИ
Три вензела с буквата “Ф”. Две матрици с декоративни орнаменти, които служат за подложка на буквата. Две с монограм на княгиня Мария Луиза. Един монограм на княз Александър І.
VІІІ. Матрици за КОРОНИ и  ГЛАВИ
Матрици за изображения на четири размера княжески корони и две царски. Възможно е короните да са към почетните знаци “Червен кръст”, или за самостоятелно ползване като апликирани върху кутии с подаръци,върху предмети от бита на царското семейство като кутии за писма, тоалетни принадлежности и др.