Нови пластмасови заграждения ще ограничават снегонавяванията в участъка между Карнобат и Бургас от АМ „Тракия“

Разпечатай

Нови пластмасови заграждения, предпазващи от снегонавявания на пътното платно, ще бъдат поставени в участъка между Карнобат и Бургас от автомагистрала „Тракия”. Това съобщи председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров пред медиите, отразяващи „Петата национална конференция по пътищата“ в Несебър. Темата на форума е безопасността на пътното движение.

Инж. Лазаров уточни, че подобни предпазни щитове – високи метър и половина и с широчина 2 м от метал и дърво, е имало и преди в този участък от автомагистралата. Те обаче са били откраднати и поради това новите са поръчани от стъклопласт, за да се ограничат снегонавявания и да се повиши безопасността на движение през зимните месеци. Председателят на АПИ подчерта, че голяма част от земеделските обработваеми земи около автомагистралата са частни и поради това се поставят т. нар. „преносими щитове“, а не трайни огради срещу снегонавявания.

Тази година ще направим експериментално това на този участък от магистралата, за да покажем, добрите практики от страна на агенцията, но задължение на пътноподдържащата фирма е да постави тези заграждения, заяви инж. Лазаров.

Председателят на АПИ съобщи, че очаква през следващата година да бъдат готови първите крайпътни обекти по новия участък от АМ „Тракия“ – от Стара Загора до Зимница.