Обилният снеговалеж и затрудненият достъп доведоха до проблеми с електрозахранването за редица населени места

Разпечатай

Към 12.30 часа на 07.02.2012 г. общо 258  селища в Югоизточна България цялостно или частично имат проблеми със захранването. 100 от тях са  на територията на области Хасково и Кърджали, в които е обявено бедствено положение. Над 180 сътрудници на EVN България и външни фирми работят на място за възстановяването на авариралите електропроводи, а на места и на засегнати от наводнение трафопостове. Основните причини за ситуацията са обилният продължителен снеговалеж, както и трудната проходимост за аварийните екипи, който затруднява физическия достъп до съоръженията.

 

В област Смолян с нарушено електрозахранване са малки населени места основно в общините Смолян и Баните. Нормално към момента остава електрозахранването на големите населени места и курортен комплекс Пампорово. Общо в областта без електричество са 39 села.

 

Затруднена остава обстановката в областите Хасково и Кърджали предвид обявеното бедствено положение. Екипи на дружеството се справят и с последствията от наводненията от 06.02.2012 г, като за една част от мрежата има нормализирано електрозахранване. Продължава работата по възстановяване на схемата и в най-критичните до момента населени места – с. Бисер и гр. Харманли. Общо в област Хасково без ток са 51 населени места. За област Кърджали техният брой е 49.

 

Лошите атмосферни условия засегнаха и електрозахранването в област Стара Загора. В 41 селища към момента има нарушено електроснабдяване, предимно в района на Гълъбово. В област Ямбол без захранване са 31 населени места.

 

Макар и по-леко засегнати от зимните условия, прекъсвания на електричеството има и в области Пазарджик и Пловдив, където без ток са съответно 8 и 14 селища. Засегнатите селища в Пазарджишко са предимно в планинските региони, а в област Пловдив – основно в района на Асеновград и т.нар. родопска яка.

 

Във всички области се работи приоритетно по възстановяване на електрозахранването, въпреки тежките зимни условия и затруднения достъп. За възстановяване на електроподаването се използва и захранване по резервна схема, там, където е възможно.

 

За по-добрата координация на възстановителните работи и доставка на необходимите ресурси в EVN България функционира кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти.

Дружеството ще информира своеврeменно за промяната в ситуацията с електрозахранването.

Клиентите могат да сигнализират за аварии и да се информират за състоянието с електрозахранването в денонощния телефонен център на ЕVN България на телефони:

0700 1 0007 – телефон при аварии
0700 1 7777 – телефон за обща информация и справки

Етикети: