Областният управител създаде комисия за разглеждане на казуси с държавен горски фонд в морските общини

Разпечатай

Да бъде създадена междуведомствена комисия, която  ще разглежда сигнали в черноморските общини, подобни на казуса в Несебър. Това решение взеха днес участниците в работна среща , свикана от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Заседанието се проведе в Областната управа на Бургас. В нея участваха още областният управител Константин Гребенаров, кметът на община Бургас Димитър Николов, директорите на РИОСВ, РДНСК и на Регионално управление по горите.

Комисията ще бъде председателствана от зам.-областният управител Севдалина Турманова. Заповедта за сформирането й ще бъде издадена в понеделник от губернатора Константин Гребенаров. Членове ще бъдат представители на всички институции, имащи отношение по казуса с несебърския терен, както и кметовете на морските общини в региона. Комисията ще разгледа всички сигнали за случаи на промяна в статута на терени от държавния горския фонд, както и сигнали за увреждане на природата по Южното Черноморие.

Според справка, представена от министър Найденов, след август 2009 година няма започнати такива процедури, а с усъвършенстването на законодателството вече е невъзможно такива терени да бъдат продавани без търг на частен инвеститор.

7-дневен е срокът, в който междуведомствената комисия трябва да изготви своя доклад и да го представи на областния управител Константин Гребенаров.

Такива комисии ще бъдат сформирани също във Варненска и Добричка област.