ОДМВР-Бургас предупреждава за източване на банкови карти!

Разпечатай

В резултат на предприетите превантивни действия и активното съдействие на гражданите по отношение манипулирането на банкомати и последващо източване на банкови карти, за последните 10 месеца на територията на цялата Бургаска област са регистрирани едва 13 случая. Въпреки това с оглед наближаващите празници ОДМВР – Бургас предупреждаваме, че е възможно отново да се активират извършителите на престъпления, свързани с източване на банкови карти посредством скимиращи устройства.

Припомняме, че задължително едната част от “скимера” се поставя върху входа на картоподаващото устройство на банкомата, а другата съответно на място, от което да има възможност да се наблюдава въвеждането на ПИН кода от лицето, ползващо АТМ-ма.

Монтираният “Скимер” по никакъв начин не нарушава нормалното функциониране на банкомата. Изработен е от елементи, наподобяващи съответна част на АТМ-ма, които са боядисани в цвят, идентичен на фабричния на банкомата. Това дава възможност да не бъдат забелязвани елементите му при теглене на пари,  при справка за наличност по картата или друга операция, и да останат неразпознаваеми.

“Скимера” има възможност да включва едновременно и двата елемента (all-in-one).

“Скимери” се поставят на почти всички видове АТМ устройства. Най-често срещаните са банкомати от следните марки – NCR, DIEBOLD и WINCOR.

В резултат на полицейските действия са установени конкретни прилики във всички засечени устройства, а именно – в зоната на преминаване на магнитната лента се намира елемент от устройството с метален оттенък, а в някои от случаите срещу него се монтира малка пружинка. Винаги банковата карта се поставя така, че магнитната лента да се окаже отдолу в дясно.

При ползването на банкоматите гражданите следва да имат предвид, че всички елементи на скимиращите устройства са външни, т.е. поставени са допълнително и биха могли лесно да се демонтират.

Когато се установи наличието на манипулиране на банкомат, гражданите следва да сигнализират на телефон 112 и да останат при банкомата до идването на полицейски служител.