От 1 юли токът скача с до 10%, парното пада

Разпечатай

С близо 10% ще скочи цената на електроенергията от 1 юли 2012 година. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по време на открито заседание на комисията, предаде агенция КРОСС.

Предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите до момента фотоволтаични паркове с мощност 50 мегавата до Първомай. Сега се събират данни и за други проекти за производство на енергия от ВЕИ, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли 2012 г. и които ще повлияят върху крайната цена на тока, но въпреки това прогнозата за 10-процентно увеличение се запазва, коментира шефът на регулатора.

Семерджиев бе категоричен, че заради договореното с Русия намаление на синьото гориво, топлата вода ще поевтинее от 1 юли, но не се ангажира с конкретна прогноза, тъй като още не са готови данните на „Булгаргаз“.

Председателят на ДКЕВР каза още, че България се справя добре с изпълняването на целите на ЕС за развитие на електропроизводството от ВЕИ и до 2020 г. ще бъде достигнат делът от 16 процента, който е заложената за България цел.

Етикети: , ,