Пет години омбудсман в община Поморие /видео/

Разпечатай

Идеята община Поморие да има обществен посредник /омбудсман/ бе на бившия председател на Общински съвет Поморие Стоян Стоянов в края на мандат 2003 – 2007 г., сподели Елена Мурджева на среща с общественици в Център „Св. Георги“. Инициативата на поморийския омбудсман е във връзка с  пет годишната дейност на институцията. Елена Мурджева припомни, че тогава от 19 присъствали съветници 18 са гласували за нейната кандидатура. Бившият общински съветник Кольо Николов бе един от авторите на правилника за прилагане на дейността, който до ден днешен все още не е променен. По стечение на обстоятелствата в същия момент, когато Мурджева говореше за значението и ролята на обществения посредник, в официалния сайт на общината се появи докладна записка относно промяната на Правилника за дейността на обществения посредник.
За пет години през офиса са минали 2226 жалби. На много от тях хората подавали сигнали и поискали помощ, но са предпочитали анонимността, не са желаели да се подписват с истинските си имена. От тях писменните жалби са 1026 и на много от тях проблемите са им били разрешени./най-отдолу може да гледате интервюто/

На днешната среща стана ясно, че мандата на г-жа Мурджева изтича, но тя ще изпълнява служебните си ангажименти до избора на новия обшествен посредник, който трябва да бъде избран от съветниците.

В края на срещата зам. председателят на Общински съвет Неделчо Стайков и благодари за положения труд и подари красив букет цветя. Зам. кметът Диана Апостолова също изказа благодарност от името на кмета на общината Иван Алексиев, който не присъства поради служебни ангажименти. Апостолова също се изказа ласкаво за дейността и находчивостта на Елена Мурджева и пред присъстващите припомни за случващи се неща, когато беше в радио „Милена“.
Преди всички да се разотидат г-жа Мурджева почерпи присъстващите със специално приготвената торта от сладкарска фирма „Захаро“.

 

Видеозапис от срещата и интервю с Елена Мурджева може да гледате тук: