Писатели от Скопие и Охрид гостуваха в Поморие

Разпечатай

sre6ta3

На срещата, организирана от Община Поморие и Народно Читалище „Светлина-1939?, която  се състоя в седмицата на будителите – в петък, 05.11.2010 г. в Дневния център за стари хора в  гр. Поморие, бургаските писатели Роза Боянова, Атанас Радойнов, Милка Стоянова и Бина Калс представиха македонските си колеги от Охрид Тоде Илиевски, Зоран Якимовски, Мишо Юзмерски и Лидия Размоска.
Тоде Илиевски  е автор на шест поетични книги, три от които са за деца. Негови стихове са включени в различни антологии. Получавал е няколко награди за литература, между които „Ванче Николески”, която в Македония е най-голямата награда за детска литература, още: „Климентова повеля“, „Празник на липите“ и др. Отделни негови произведения са превеждани на други езици. Освен поет, той е хуморист, критик, преводач.  Занимава се с енигматика и шахматни задачи. Тоде Илиевски е директор на градската библиотека „Григор Пърличев”в Охрид.

Лидия Размоска e детски психолог в град Охрид. Тя е автор на една поетична книга. Нейни стихове са публикувани в литературни вестници и списания в Македония.

Мишо Юзмески е писател, публицист и фотограф. Пише проза и критика. Свои произведения е публикувал във вестници и списания в Македония, а някои от тях и в чужбина. Негови фотоизложби са експонирани в Македония и България.

Зоран Якимоски  издал стихосбирките „Граматика на поривот“ (1994), „Совршен молк“ (2001) и „Зборот неизречен“ (2004). Носител е на много награди, а отделни негови стихотворения са преведени на английски, румънски и полски език. Публикува стихове и критически текстове в литературните списания.

Срещата с писателите от Скопие и Охрид премина при огромен интерес от страна на любителите на изящното слово в Поморие.
sre6ta6Гостите благодариха на организаторите на литературната среща – Община Поморие и Читалище „Светлина-1939” за поканата, както и за възможността да разгледат и да се запознаят със забележителностите на морския град, който е с неузнаваемо красив облик-казаха те.
Бургаската поетеса Роза Боянова сподели, че в Поморие има много млади таланти, един от тях е Михаил Дойнов Пеев.
sre6ta2Секретарят на НЧ„Светлина-1939” Донка Китанова подари на гостите „Писмата на Яворов” и каза, че тази поетична белетристична вечер е  била изпълнена с много съдържание и настроение.
В края на литературната вечер, председателят на пенсионерския клуб в кв.Свети Георги” Тодор Диков покани отново гостите в Поморие, като  разкри възможностите на дневния център за организиране на съвместни дейности с участието на хора от различни възрасти.
Атанас Радойнов благодари от името на бургаските поети и на писателите от Скопие и Охрид  за голямото внимание на поморийци. Вечерта завърши с пожеланието за  сънуване на  цветни сънища и ново гостуване в Поморие.