Плевнелиев първи в надпреварата, БСП стяга редиците

Разпечатай

Kандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев продължава да води в президентската надпревара, втори след него е избраникът на столетницата за Дондуков 2 Ивайло Калфин. Това показват актуални данни от проучване на ББСС “Галъп интернешънъл”, цитира Frognews.bg
Според тях на първия тур Плевнелиев ще получи 29 на сто, вторият след него – 21 % ,  а третия кандидат- президент Меглена Кунева – 11% от гласовете на избирателите.
Регистрирана е мобилизация на привържениците и на Плевнелиев, и на Калфин, като при кандидата на БСП тя е най-силно изразена: ръст от 5 на сто в сравнение със септември.
Проучването показва още, че 31% от българите не биха гласували, а 6 на сто се колебаят.
Ако на балотаж се явят кандидатите на ГЕРБ и БСП, данните към момента показват съотношение 39 на сто за Плевнелиев срещу 24 на сто за Калфин.
Ако пък на втория тур стигнат Плевнелиев и Кунева, съотношението ще 36 към 25 процента в полза на кандидата на ГЕРБ.
Меглена Кунева продължава да бъде по-трудният противник за Плевнелиев при евентуален балотаж, но шансовете й да се класира за него зависят критично от възможностите й да мобилизира симпатизантите си в оставащата седмица, отбелязват от социологическата агенция.
С високия си личен рейтинг Стефан Данаилов – 44 на сто доверие през октомври, се нарежда на второ място след Кристалина Георгиева в „класацията” по доверие. Следват Георги Първанов и Росен Плевнелиев с по 43 %
От цифрите в това социологическо проучване могат да бъдат направени поне два извода. Първият е, че предвид мобилизацията на БСП и високия рейтинг, който има вицето на столетницата Стефан Данаилов, ако се стигне до балотаж, не е изключено Калфин да успее да се пребори за поста на Дондуков 2. Именно тази прогноза хвърли в ужас преди дни лидерът на СДС  Мартин Димитров.
Вторият извод е, че ако това се случи – сините не само ще се окажат прави, че отново ще имаме червен президент. А ние отново ще бъдем изправени пред въпроса за прехода и начина, по който той се състоя, за промяната, която май не се случи.

Етикети: