Повечето самоубийци подсказват намеренията си

Разпечатай

При повече от 80% от случаите на самоубийство е имало известни индикатори, че човек е в криза. Също и по-явни намеци, че желае да постави край на живота си. Това каза за Информационна агенция КРОСС Пламен Ванев, доктор по медицинска психология с дългогодишна практика в Пирогов. Самоубийствата зачестяват през пролетта, която свързваме с надеждата и очакването за промяна. „Психологически очакваме пролетта като сезон на надеждата. Когато дадени наши проблеми не подхранват тази надежда, имаме чувството, че сламката, за която сме се хванали, са чупи. Това поражда чувство на безнадеждност, което ни кара да посягаме на живота си“, обяснява психологът.
Влияние върху решението за самоубийство има кризата. „Когато на човек му е трудно в ежедневието, когато се изостря чувството за безнадеждност, а то играе основна роля в суицидното поведение, това изостря риска от самоубийство. Да кажем, че кризата не влияе, няма да е правилно. Но от друга страна, икономическото състояние обикновено обуславя качеството на живот и не е пряко свързано със суицидното поведение“, разяснява д-р Ванев.
Мотивите на човек да сложи край на живота си обикновено остават скрити, а как точно да го направи зависят от психологическите му особености.
„Има случаи, при които самоубийството остава изключително завоалирано и скрито – например автомобилни катастрофи, при които не може да се разбере дали е само пътен инцидент или форма на самоубийство. Има и случаи, при които личността крещи, че повече не може да живее по този начин. Това са самозапалванията, хвърлянията от високо“, допълва д-р Пламен Ванев. Не без значение е и полът – мъжете избират обесването или застрелването, а жените – отравяне и хвърляне от висок етаж.

Етикети: