Подписано споразумение между Несебър и Сафранболу /Турция/

Разпечатай

По покана на кмета на Сафранболу* д-р Неждет Аксой на посещение в Република Турция бе официална делегация на Община Несебър.Делегацията бе водена от кмета на Общината Николай Димитров,като в състава й бяха включении и тримата му заместници: Виктор Борисов,Иван Гургов и Лазар Япаджиев.

Целта на несебърската визита бе  подписване на споразумение за популяризиране на културния туризъм и развитие на сътрудничеството между двете общини. Делeгацията бе посрещната лично от кмета на Сафранболу,като за това време бе прекъснато заседанието на местния общински съвет.След опознавателната среща между двамата кметове,несебърският гост поднесе кратко приветствие към съветниците от местния парламент и ги информира за целта на несебърската визита.

На другия ден бе подписан и самият мемерандум между двете общини. С него те се задължават да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията между двата града, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО, в сферата на туризма, културата, историята и спорта.

Представителите на Община Несебър бяха приети и от каймакамина на Сафранболу Гьокхан Азджан.По време на срещата в присъствието на тримата си заместници, кметът Николай Димитров информира за целта на посещението, а по време на разговорите, които продължиха близо час, бяха обсъдени и допълнителни възможности за сътрудничество между общините Несебър и Сафранболу.

Сътрудничеството между двата града и общини датира от 2001 г., когато официални представители на Сафранболу участваха в международния симпозиум за опазване на градовете от Югоизточна Европа, включени в списъка на Световното наследство,който се проведе в Несебър.

Сключеното споразумение отразява желанието на двете страни за много по-активно сътрудничество за което има блаприятни предпоставки. Възможностите за това ще бъдат обсъдени и конкретизирани при посещението на турска делегация в Несебър.

В чест на несебърската делегация каймакаминът и кметът на Сафранболу дадоха официална вечеря, на която присъстваха и общинските съветници, а кметът Димитров се възползва от възможността, благодарейки за оказаната чест, да покани официална делегация Сафранболу да гостува в Несебър.

Визитата на несебърската делегация в Сафронболу може да се превърне и в повод за инициирането и провеждането на нова среща на градовете от Югоизточна Европа,включени в списъка на Световното наследство,чийто домакин може да бъде отново Несебър.

                                                                             Максим МОМЧИЛОВ