Поморие на косъм от мащабно наводнение

Разпечатай

Датата 9.03.2010 г. ще бъде запомнена от поморийци, защото градът беше на косъм от огромно и невиждано наводнение. Кметът Петър Златанов през цялото време сновеше в най-критичните точки на града и бе изправен на нокти, заради придошлите води на бурното море, което преля в поморийското езерото. За кратко време вълните си проправиха път и дигата беше нарушена в района на хотел „Св. Св.Петър и Павел”.

navodnenie2

navodnenie3

navodnenie7

navodnenie9

navodnenie13

Нивото на езерото достигна до асфалтовия път на ивицата.

Силното вълнение на морето изпотроши  доста лодки и разби моста.  Фадрома успя да насипе огромно количество пясък, за да спре морските вълни.

navodnenie14

navodnenie11

navodnenie10

navodnenie26

navodnenie21

navodnenie15

В същото време бившите складови помещения на търговията срещу пожарната също се наводниха. Плажът в кв. „Свети Георги”  напълно изчезна,  а  цялата улица „Морска” се оказа във вода. Каменно- земната дига в южната част на град Поморие в квартала се поддаде и скъса. Дигата  е амортизирана и предизвиква опасност за живеещите по  крайбрежния поморийски булевард.  Наводнени са десетки гаражи, дворове и приземни етажи. Ангажирана бе фирма за доставяне на скална маса за укрепване на дигата.

Община Поморие е кандидатствала за брегоукрепването по Оперативна програма за дребно-мащабна инфраструктура, но проектът не е бил  одобрен, поради съществуващото изискване  за наличие на свлачище, каза кметът инж.Петър Златанов. Предиобяд  започна  брегоукрепването пред бл.32А  на дигата на ул. „Морска”. Наводнение имаше и на улицата пред блокове 20 и 22.  Наложи се спешно камиони да изсипват тонове камъни по бетонната дига, а противопожарните автомобили да изпомпват цял ден водата от улиците. Едва към 17.00 часа ситуацията беше овладяна.

Отводнителните дейности и укрепването на дигата ще продължат и утре, увери кметът Петър Златанов.

navodnenie16

navodnenie17

navodnenie20

navodnenie19