Поморие чества Независимостта на България

Разпечатай

На 22 септември България чества едно значимо събитие от новата си история. На тази дата през 1908 г. страната ни, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Благодарение на това България издига международния си авторитет и се превръща в равноправна на другите европейски държави. Страната ни става пълноправен участник в международните отношения.
Поморие отбеляза 104-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържественият ритуал се проведе на главната улица с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на участниците в борбата за Национално освобождение. Бяха пуснати пред църквата „Рождество на Пресвета Богородица” три бели гълъба, символизиращи свободата и мира, съобщиха от общината.
След приключването на ритуала честванията продължиха на пристанището. Слово за значимостта на този ден произнесе Добринка Желязкова, учител по история. Мила Николова, ученичка от СОУ „Иван Вазов” прочете Манифеста на Фердинанд , с който е провъзгласена Независимостта на България на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. В празничната програма взеха участие Фолклорната група ”Пей, сърце” към Клуб на пенсионера в квартал „Свети Георги” и Стойка Лазарова от Групата за автентичен фолклор.
След официалната част се проведоха състезания по риболов-финален етап от есенните спортни игри за хора с различни рвъзможности. В тях взеха участие възпхитаниците на СУПЦ с.Бата и Дружеството на хората с увреждания „Елпида” гр.Поморие.