Празник на домашната наденица в Кошарица

Разпечатай

За втора поредна година в с. Кошарица – Община Несебър, се проведе Празникът на домашната наденица. Още от сутринта на 14-ти януари, центърът на селото се напълни с хора, от всички населени места в Общината. Някои дошли, за да опитат от местните деликатеси, а други, за да приготвят най-вкусната домашна наденица. Както миналата, така и тази година, за най-добрите майстори, имаше и награди. И за да се почувстват всички, като на истински празник, самодейните състави на селото танцуваха и пяха пред насъбралото се множество, а след това забавата продължи с много народни хора, вкусна домашно приготвена наденица и чаша червено вино, съобщава gramofona.com.Кметът на Община Несебър Николай Димитров поздрави присъстващите с празника и им пожела много здраве и повече поводи за веселба, като този в днешния ден. Кметът на с. Кошарица Павел Павлов също поздрави гостите на празника и раздаде награди на участниците.

Със създаването на Празника на домашната наденица в Кошарица миналата година, Община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията. В тази връзка на територията на Община Несебър, вече са се провели Празникът на хляба и Празникът на младото вино. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни модели за правене на туризъм, каквито развиват европейски държави като Италия, Испания, Франция и др. Кулинарните празници са и интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона. Чрез такива събития Община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните й селища. От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите – те ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им.

Идеята на Община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации. Така постепенно празниците да се превърнат в традиция за местните хора.