Премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на пътя Слънчев бряг – Бургас

Разпечатай

 

Премиерът Борисов и министър Лиляна Павлова инспектираха работата по разширението на пътя Слънчев бряг – Бургас в участъка между бургаския квартал Сарафово и град Поморие.

В момента съществуващият път е двулентов, като разрастващите се туристически комплекси в някои участъци са в непосредствена близост до пътя. С цел осигуряване на безопасни условия за движение е предвидено да се изгради 4-лентов участък с разделителна ивица от к. к. Слънчев бряг до кв. Сарафово. На първия етап дължината на пътния участък, който ще бъде разширен, е 2,672 км. Ремонтът е на стойност близо 6,3 млн. лв. с ДДС. Средствата са от републиканския бюджет, съобщиха от пресцентъра на бургаската община.

„Това е изключително тежко трасе, с много жертви. Огромен е трафикът, който идва от магистрала „Тракия“ към Слънчев бряг и за съжаление толкова години не е правен. Не само, че не е правен, но нарочно са пуснали хората да купят земите в тези региони и само обхода на Ахелой, отчуждителните процедури, са над 20 млн. лв.“, каза премиерът Борисов. Той допълни, че в средата на октомври предстои завършването и на други пътни участъци по Южното Черноморие – от Бургас към Резово и Синеморец.

„Във време, в което се разпадат държави, в което нашите съседи банкрутираха като страни, ние благодарение на това, че абсолютно всички европейски програми за България работят, нямаме спрени програми и правим големите инфраструктурни проекти. Сега за следващата година всичко, което има в хазната, го събираме за учителите да им увеличим заплатите, на докторите, на пенсионерите, минималната работна заплата, и трябва да изцедим възможностите на бюджета с по-големите приходи, които имаме и за тези пътища, които са структуроопределящи за икономиката“, допълни Борисов.
Разширението на пътя се изпълнява от ДЗЗД „Трейс Слънчев бряг”. На инспекцията присъстваха още кметовете на Бургас Димитър Николов и на Поморие Иван Алексиев, областният управител Константин Гребенаров, народни представители от ПП ГЕРБ, представители на АПИ.