Промени в Шенгенското споразумение

Разпечатай

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз договориха днес промени в Шенгенското споразумение за свободно движение. Страните членки ще могат да възстановяват контрола по вътрешните граници, но само като най-крайна мярка, предадоха агенциите Асошиейтед прес, ИТАР ТАСС и БТА. На фона на нарастващия натиск върху еврото заради проблемите с държавния дълг на Гърция, лидерите от ЕС са овладели една криза, която е заплашвала друг крайъгълен камък на европейския проект. След като Италия, Франция и Дания предприеха през последните месеци стъпки, ограничаващи свободното движение в Шенгенското пространство, Европейският съвет одобри днес нови мерки за регулиране на зоната.

„ЕС трябва да цени този „огромен актив, който ние не можем да си позволим да изложим на риск заради национални интереси“, подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой уточни, че контрол по вътрешните граници може да бъде въвеждан „в наистина критична ситуация“.

Лидерите от ЕС дадоха съгласието си за разширяване на пълномощията на агенцията за контрол на външните граница на съюза Фронтекс, която  по-конкретно ще може да изпраща офицери за свръзка в определени страни, допълни Ван Ромпой.

Еcon.bg

Етикети: ,