Първата пациентка на ин витро центъра вече е бременна

Разпечатай

Първата пациентка на ин витро центъра в Бургаската болница вече е бременна.

34-годишната бургазлийка с инициали И.Д. е в четвъртия месец след успешна диагностика, операция и последващо лечение. Новината съобщи д-р Георги Николов, един от ръководителите на центъра.

И.Д. се опитвала да забременее по естествен начин повече от пет години, посещавала е много лечебни заведения. Още с отварянето на центъра миналата година тя започва да идва тук. “Намерих моите лекари. Те са не само медици – те просто са хора”, разказа щастливата бъдеща майка.

Цялото лечение, консултациите и операцията е извършена в Бургаската болница под ръководството на д-р Георги Николов. Единствено оплождането е направено в столицата, тъй като доскоро ин витро центърът все още нямаше всички необходими документи.

Последният лиценз на центъра е издаден само преди дни от здравното министерство. В същия ден контролният преглед на И.Д. съвпадна с друго събитие – в сряда д-р Георги Николов извърши първата пункция за взимане на яйцеклетки от 32-годишна бургазлийка с цел ин витро.

“Чакахме единствено лиценза, за да стават нещата и тук и пациентките да не пътуват до София. Вече е възможно. Това е първото ин витро на територията на центъра”, обяви д-р Георги Николов. До 3 седмици ще се разбере дали опитът е успешен.

Очакванията са през май месец да започнат да се правят регулярни пункции.

От началото на тази седмица звеното по асистирана репродукция в МБАЛ-Бургас вече има и сключен договор с Център “Фонд за асистирана репродукция”, по-известен като Национален  фонд за подпомагане на ин витро процедури.

Това дава възможност на двойките, които кандидатстват за държавна финансова помощ, да ползват базата на Бургаската болница за прегледи, изследвания и извършване на процедури.

В звеното по асистирана репродукция двойките  могат да намерят нужните формуляри и да им бъде обяснено как да ги попълнят. Те могат да получат информация на същия телефон, на който си записват час за прегледи: 0876 35 77 33.

Ин витро центърът продължава безплатните прегледи на двойки, които идват за първи път. Поредният от тях е на 23 април от 10:00 до 15:00 ч. – тогава ехографските изследвания и консултациите ще са безплатни. На тази дата преглежда д-р Павлета Табакова.

Тя ще е тук и на 24, 25 и 26 април от 10:00 ч. до 15:00 ч., като в тези дни прегледите се заплащат.