Разкриха извършителите на грабежа в с.Бата

Разпечатай

 

Въоръжен грабеж на сумата от близо 8 000 лв. и множество златни накити от частен дом в поморийското село Бата е разкрит за рекордните три дни от извършване на деянието, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. Преките извършители на престъплението,представили се за служители на ГДБОП и техния помагач са задържани от служителите от сектор «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас и Районно управление «Полиция» – Поморие.

Мозъкът на групата – 25 годишния И.П. от Ловеч получил информация за близо килограм злато, съхраняван в частен дом в с. Бата, общ. Поморие. И.П. организирал приятелите си :  Г.М. от Варна, 40 годишен, М.Х. от Варна, 20 годишен и Р.Д. от Обзор, 41 годишен, като им обяснил замисъла и разпределил ролите им – за преки извършители на грабежа освен себи си, определил М.Х. и Р.Д., а за шофьор на автомобил «Мицубиши Галант», с варненска регистрация, с който се придвижвали – варналията Г.М.

Мъжете отишли привечер на 10.01.т.г. в дома в с. Бата, като се легитимирали с предварително изготвени фалшиви полицейски карти. Заявили, че са служители на ГДБОП и ще извършват полицейска проверка за съхраняване на наркотични вещества. Проникнали в дома и привели обитателите му в безпомощно състояние, като след заплахи с пистолет, ограбили : сумата от 6 500 лв., 500 евро, 14 златни пръстена, 4 златни гривни, 4 чифта обеци, 3 златни синджира и златно колие от около 40 грама. След грабежа се оттеглили с лекия автомобил «Мицубиши Галант» и се укрили в квартири във Варна и Тервел.

Непосредствено след получаване на сигнала за въоръжения грабеж в ОДМВР Бургас есъздадена група за работа по “горещи следи”, като след множество процесуално-следствени действия / сред които разпити на пострадалите, щателни огледи, изготвяне на фотороботи и др./, са установени и задържани тримата преки извършители на престъплението и техния помагач. Лицата са задържани в ранната съботна утрин, като са доведени в ОДМВР – Бургас за уточняване на детайли по извършения въоръжен грабеж. Повдигнато им е обвинение и е взета мярка за неотклонение “задържане под стража за срок от 72 часа”. Постоянните мерки на задържаните ще се гледат в Окръжен съд – Бургас

Етикети: